Nyheter

• Call for papers! "Truth, facts, and fake: The shifting epistemologies of news in a digital age."

[2017-07-13] We welcome abstracts for selection to encouragement of submission to a special issue of New Media & Society, co-edited by Mats Ekström, University of Gothenburg, Seth C. Lewis, University of Oregon and Oscar Westlund, University of Gothenburg. Moreover, the selected authors participate in a related online workshop, where drafts specifically and theoretical issues and future research opportunities in general are shared and discussed.

• Stort anslag till forskning om kriskommunikation och samhällsförtroende

[2017-06-15] Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beviljat 13 miljoner till ett större forskningsprojekt om allmänhetens samhällsförtroende i relation till kriskommunikation vid social oro och andra krissituationer. Projektet är placerat vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) och kommer att pågå under fyra år.

• Ny rapport: Analys av Göteborg stads riskkommunikationskampanj "72 timmar"

[2017-06-14] I en ny rapport gjord på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) analyseras Göteborg stads riskkommunikationskampanj 72 timmar. Författare: Bengt Johansson & Orla Vigsö, JMG.

• JMG och SOM-institutet i Alemdalen 2017

[2017-06-08] Almedalsveckan pågår mellan 2-9 juli. Genom att medverka i Almedalen bidrar Göteborgs universitet till nya infallsvinklar och lösningar på samhälleliga utmaningar. Bland annat arrangerar Göteborgs universitet seminarier på Västsvenska arenan men universitetets forskare syns även i många andra sammanhang. Flera forskare från JMG och SOM-institutet är på plats, här är några tips.

• Ett fint erkännande för den undersökande journalistiken

[2017-05-31] Igår blev det klart att journalisten Nils Hanson utses till hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten och den 20 oktober promoveras han under pompa och ståt tillsammans med andra nyblivna doktorer på Göteborgs universitet.

• Uppdrag Gransknings Nils Hanson blir hedersdoktor

[2017-05-30] Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare för SVT:s Uppdrag Granskning, har utsetts till hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet. Doktorspromotionen äger rum den 20 oktober 2017.

• JMG söker kommunikatör på halvtid

[2017-05-29] Sista ansökningasdag 9 juni.

• Mediemötet 2017 nu på film

[2017-05-24] Mediemötet 2017 hölls den 6 maj på temat ALLT MER ÅSIKTSJOURNALISTIK. Vart tog objektiviteten vägen? Seminariet filmades och kan nu ses i efterskott.

• Ny bok: Valaffischer världen över

[2017-05-24] Valaffischer har använts i mer än hundra år och är fortfarande en central del av valkampanjer runt om i världen. Trots detta har få studier hittills gjorts av dess betydelse inom politisk kommunikation och den nya antologin Election Posters Around the Globe är den första boken där olika länders erfarenheter undersökts.

• JMG-studenter vinner pris för bästa uppsats

[2017-05-11] STORT grattis till Ebba, Elvira och Emelie som vunnit pris för sin uppsats om kommunikation kring risk och kris! Juryns motivering: ¿Med en tydlig utgångspunkt i både forskning och praktik ger författarna intressanta och användbara insikter i ett ständigt aktuellt ämne. Frågan om vad som krävs för att kommunikation om både risker och kris ska tas emot och beröra utvecklas och diskuteras på ett inspirerande och roligt sätt. Dessutom är uppsatsen välskriven!¿