• Sommarkurs i journalistik i norra Italien

[2017-02-13] Med bas i Monash Prato Study Centre i norra Italien introducerar kursen Global korrespondent (7,5 hp) studenten till grundläggande journalistiskt berättande, nyhetsvärdering och ett antal bevakningsområden med förankring i det italienska och europeiska samhället. Kursen ges i samarbete mellan Göteborgs universitet och det australienska Monash University och erbjuder en intensiv läroupplevelse i möte mellan svenska och australiensiska studenter.

• SOM-institutet söker ny föreståndare

[2017-02-03] Intervju med avgående Henrik Ekengren Oscarsson om världens bästa jobb

• Utlsyning av uppdrag: Föreståndare vid SOM-institutet

[2017-02-03] Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet ledigförklarar ett uppdrag som Föreståndare vid SOM-institutet med placering vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG). Föreståndarskapet är ett halvtidsuppdrag och tidsbegränsat till sex år vilket innebär att uppdraget förutsätts vara kombinerat med en anställning vid Göteborgs universitet. Tillträde är tidigast 2017-07-01. Sista ansökningsdag: 2017-03-01.

• Slutna rum och öppna landskap

[2017-01-26] Senaste SOM-antologin analyserar hur det är att bo, leva och verka i Skåne

• Rapport: Allmänhet, medier och myndigheter i det digitala medielandskapet

[2017-01-23] De senaste årens digitalisering har inte bara förändrat medielandskapet i grunden, utan också myndigheternas sätt att kommunicera i kriser. Hastigheten har ökat, och kommunikationen om kriser utspelar sig idag på olika medieplattformar där även allmänheten interagerar. Trots att det skett en snabb utveckling är dock de etablerade nyhetsmedierna fortfarande fundamentala som informationsbärare vid olyckor och kriser.

• Halvvägs igenom masterprogrammet i undersökande journalistik

[2017-01-12] I augusti 2016 startade det ettåriga internationella masterprogrammet i undersökande journalistik för första gången på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG). Klassen är nu halvvägs igenom sina studier och på väg att påbörja sitt examensarbete. Som en del av programmet har studenterna redan från början utfört undersökande journalistik och producerat artiklar och reportage i olika format.

• JMG firar Tryckfrihetsförordningen

[2016-12-05] Att Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år i år bör uppmärksammas tycker vi på JMG. På själva årsdagen firade vi tillsammans med personal och studenter.

• Att förstå och förklara EU

[2016-11-30] Den 29 november besöktes masterprogrammet i grävande journalistik av SVD:s EU-korrespondent Teresa Küchler, Therese Domisch, presstalesman för den svenska respresentationen i Europakommissionen och Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets informationsavdelning i Sverige.

• Om att vara journalist i konfliktzoner. Med Bert Sundström, Magnus Falkehed och Jonathan Lindqvist

[2016-11-16] Tisdagen den 15 november hölls den öppna föreläsningen "Säkerheten för journalister i krig och konfliktområden". JMG besöktes då av Jonathan Lindqvist från Reportrar utan gränser och utrikeskorrespondenterna Bert Sundström från SVT och Magnus Falkehed från Expressen. I två timmar delade de med sig av sina erfarenheter och diskuterade frågor som censur, rapportering från konfliktområden (hemma och utomlands), samt försiktighetsåtgärder som man som reporter bör ta inför uppdrag i krig- och konfliktområden.

• Anslag till forskning om hur vår världsbild påverkas av selektiva medieval

[2016-11-15] Medieutbudet har förändrats dramatiskt under de senaste decennierna. Framväxten av sociala medier och alternativa nyhetsmedier på nätet har gett individen allt större möjligheter att välja mellan olika nyhetskällor. Det innebär att det också har blivit möjligt att enbart exponera sig för de medier som erbjuder perspektiv och verklighetsbilder som stämmer överens med den egna verklighetsuppfattningen. Forskare vill nu ta reda på hur allmänhetens verklighetsuppfattningar påverkas av de ökade valmöjligheterna.