JMG i medierna

• Vi 3/17: Den gäckande opinionen

[2017-02-23] Tidningen Vi undrar om vi kan lita på opinionsundersökningar, i en tid när flera tagit fel, och om det nu kommer att bli färre undersökningar. Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation: ¿Nej, jag tror att opinionsmätningarna i medierna snarare kommer att bli fler. Det är ändå ett billigt sätt för dem att skapa nyheter som de själva kontrollerar. Dessutom är journalister experter på just det politiska spelet. I sakfrågor är de däremot genrealister.¿

• DN 170217: Medieprofessor: Egocentriskt, provokativt och bisarrt

[2017-02-20] Den amerikanske presidenten Donald Trumps ledarstil är utan historiskt motstycke. ¿Det mest neutrala man kan säga är att det är bisarrt¿, säger Orla Vigsø, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, till Dagens Nyheter.

• Enköpnings-Posten 170216: Trollsajt sprider hat mot betalning

[2017-02-17] Mot betalning uppmanas privatpersoner att ringa framförallt journalister för att sprida hatiskt material. Inspelningar sprids sedan på främlingsfientliga sajter. Det är ett växande problem, säger Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet.

• ttela 170214: Grannar samlas på Facebook

[2017-02-14] Marie Grusell, medieforskare vid JMG, intervjuas om lokala Facebook-grupper som samlar människor som bor på eller kommer från samma ort. Hon beskriver de lokala grupperna som ett verktyg för omvärldsbevakning och en form av grannsamverkan, där folk varnar för olika saker: "Vi har behov av att vara delaktiga i en större grupp. Har man till exempel små barn som ska gå till skolan kan det vara skönt att veta om det är någon som sett något eller om det har hänt något särskilt. Det är en trygghetsaspekt".

• SVD 170131: "Varje gång går medierna i fällan"

[2017-01-31] En TT-text som publicerats på många nyhetssajter tar upp Donald Trumps mediestrategi som går ut på att han kritiserar medierna och samtidigt styr samtalet och dagordningen. Enligt Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid JMG, är det en strategi som används framför allt av högerpopulister runt om i världen.