JMG i medierna

• Journalisten 170615: Robust forskning visar att folk har fel i sin mediekritik

[2017-06-16] Plötsligt dök begreppet "fientliga medier-fenomenet" upp i debatten, från ingenstans. Men vad är det för ett fenomen? Och hur mycket har det påverkat mediekritiken i Sverige? Tidningen Journalisten reder ut begreppet i ett samtal med Bengt Johansson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

• DN 170613: Medieprofessor riktar stark kritik mot Aktuellts inslag kring mediernas bevakning av invandringen

[2017-06-14] Åsikter, inte fakta. Medieprofessor Jesper Strömbäck är starkt kritisk till Aktuellts inslag kring mediernas bevakning av invandringen: - Ett grundkrav är att de man bjuder in till debatter om hur verkligheten är har sakkunskap i frågan, säger han till DN.

• SR Kultur 170609: "Yttrandefriheten är inte bokstavlig"

[2017-06-12] Sveriges Radios Kulturnytt sände i fredags ett inslag med Ulla Carlsson, UNESCO-professor i yttrandefrihet på JMG. Det här med anledning av att drygt hälften av svenskarna anser att inskränkningar i yttrandefriheten är acceptabla, enligt SOM-undersökningen. Enligt Ulla Carlsson är det första gången man tagit in ett medborgarperspektiv på yttrandefrihet i undersökningar som den här. Och hon tror att det handlar mer om ett uttryck för moralisk hållning än om att medborgarna verkligen vill se en lagändring.

• DN Debatt 170608. "Skydd av personlig integritet viktigare än yttrandefrihet"

[2017-06-09] På DN Debatt skriver Ulla Carlsson, UNESCO-professor yttrandefrihet på JMG, och Lennart Weibull, seniorprofessor SOM-institutet, om att drygt hälften av svenskarna anser att inskränkningar i yttrandefriheten är acceptabla. Om det gäller att skydda andra värden i samhället. Detta baseras på SOM-undersökningen från 2015.

• GP 070605: Gå inte på lögnen att vi blir dummare av Internet

[2017-06-05] Emanuel Karlsten utifrån SOM-institutets årliga rapport som visar att det inte finns något stöd för filterbubblor eller ekokammare och menar att människor tar del av ett brett nyhetsinnehåll via sociala medier. Annika Bergström och Peter Dahlgren har kommenterat.