JMG i medierna

• SVT Nyheter 170411: Därför spreds rykten om attacken

[2017-04-12] SVT Nyheter skriver om de rykten som sattes i svang i samband med fredagens terrorattack, och varför sådana obekräftade uppgifter kan få så snabb spridning. De har bland annat intervjuat medieforskare Peter Dahlgren.

• Journalisten 170411: Forskning visar: Ideologi kan ligga bakom mediekritik

[2017-04-12] I krissituationer vänder sig merparten till etablerade medier. Det visar en rapport som forskare vid JMG tagit fram. Hur kritisk man är till mediernas rapportering vid sociala kriser beror till viss del på vilken ideologisk grund man vilar på. Tidningen Journalisten har intervjuat universitetslektor Marina Ghersetti, en av de forskare som tagit fram rapporten.

• SVT 170323: Framtiden för public service

[2017-03-28] Hur ser medielandskapet ut i den nya digitaliserade världen? Vilken roll ska public service ha?

• DN 170309: Barns engagemang för nyheter ökar

[2017-03-14] Nyheter är inte längre tråkiga. Åtminstone inte om man talar med barn och unga. Enligt mätningar från Statens medieråd ökar deras känslomässiga engagemang i själva nyheterna ¿ en utveckling som förbryllar. Marie Jervelycke Belfrage, JMG, är en av dem som blir intervjuade.

• DN Debatt 170311: "Dags för en politisk satsning på kunskap i samhällsdebatten"

[2017-03-13] Politiska ledare måste kraftfullt motverka osakligheten och kunskapsmisstron i samhället. Det skriver fyra GU-professorer - Marie Demker, Jonas Hinnfors, Henrik Ekengren Oscarsson och Jesper Strömbäck - på DN Debatt. De oroas av att många i dag tvärtom förstärker medborgarnas oro och rädsla, även när etablerad forskning tyder på att den är obefogad.