Grattis till grävande journalisten Nils Hanson, ny hedersdoktor!

Nyhet: 2017-10-24

Nils Hanson har utsetts till ny hedersdoktor på Göteborgs universitet.
Hans samarbete med JMG har betytt mycket för forskning och utbildning inom dagens – och framtidens – undersökande journalistik.

Det var med pompa och ståt som Nils Hanson nyligen utsågs till en av Göteborgs universitets 13 nya hedersdoktorer, nominerad av institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG).

Han har betytt mycket för profileringen av utbildningarna vid JMG mot undersökande journalistik.

Pionjär

– Jag tror på den undersökande journalistiken och ser ljust på framtiden, säger han som ägnat sitt yrkesliv åt att utveckla grävande journalistik ända sedan han började som reporter på GT på 1980-talet.

– Det har blivit som en global maktfaktor som vi inte sett tidigare.

Nils Hanson är en återkommande och uppskattad gästföreläsare vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation och en pionjär inom granskande journalistik.

Prisbelönt

Han har vunnit Guldspaden och Publicistklubbens stora pris.

Sedan 2004 är han projektledare och ansvarig utgivare på SVT:s Uppdrag Granskning.

2010/11 hade han Familjen Hjörnes gästprofessur i praktisk journalistik.

Hans handbok "Grävande journalistik" är ett standardverk på de flesta journalistutbildningar.

Hans internationella engagemang har bland annat lett till Uppdrag Gransknings världsomspännande samarbete kring avslöjandena om The Panama Papers. Han har bidragit till att utveckla journalistiken och demokratiutvecklingen i flera länder.

Fördjupat samarbete

Nils Hanson ingår i den internationella referensgruppen för det nya magisterprogrammet i undersökande journalistik (MIJ) på JMG.

Nu ser JMG fram emot fördjupat samarbete med Nils Hanson, inte minst för att ytterligare stärka kopplingen mellan utbildning, forskning och mediebranschen.

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-10-25