Orla Vigsö med i bedömarpanel av innovativa forskningsprojekt i Danmark

Nyhet: 2017-09-20

Orla Vigsö, professor vid JMG, har utsetts till ledamot i Danmarks Frie Forskningsfonds internationella bedömarpanel inom litteratur, medier, språk, lingvistik, konst, design och arkitektur.

Forskningsfondens uppgift är att ge ekonomiskt stöd till de mest originella och innovativa forskningsprojekten. Det gäller projekt som bedöms som "nyfikna" och som helt bygger på forskarnas egna idéer.

- Det närmaste man kan komma i Sverige är nog Vetenskapsrådets fria utlysningar, men med skillnaden att det här läggs större vikt vid det nydanande och unika i den bakomliggande idén, förklarar Orla Vigsö. Därför känns det extra roligt att jag har blivit tillfrågad. Förmodligen beror det på att jag alltid har jobbat tvärvetenskapligt och rört mig över de flesta av utlysningens områden. Jag hoppas att kunna bidra med just detta tvärvetenskapliga perspektivet i arbetet, samtidigt som jag är spänd på vilka idéer till min egen forskning som arbetet kan ge.

- Det innebär en unik möjlighet att få insyn i vad som rör sig i forskningsmiljöerna i grannlandet, samtidigt som det medverkar till att skapa nätverk som kan bli till nytta för såväl mig själv som för JMG, fortsätter han. Internationalisering av forskningen handlar också om att förstå hur bedömningar och prioriteringar görs i andra länder, vilka kriterier som används för att bedöma kvalitet och samhällsrelevans.

Här hittar du mer information om Danmarks Frie Forskningsfond.

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-08-28