Seminarier

Forskare från Mediehuset (JMG, Nordicom, SOM-institutet) samt från vår samverkanspartner Sim(o) medverkar även på flera håll i seminarieprogrammen.

Hela programmet för Meg hittar du på www.meg.se.

To 11.00–11.45: Förtroendebarometern 2013
För sjuttonde året i rad avslöjas vilka varumärken, medier och institutioner vi litar på, och vilka vi misstror. Förtroendebarometern 2013 är sammanställd och presenteras av professorerna Sören Holmberg och Lennart Weibull, Göteborgs universitet, samt Toivo Sjörén, TNS SIFO. Moderator: Carin Hjulström, journalist och författare. SVT FORUM direktsänder
Arr Medieakademin
Lokal: K-sal

To 11.00–11.45: Mediernas makt måste granskas
I vilken utsträckning granskas medierna i dag, vilken effekt nås och hur kan granskningen utvecklas? Paneldebatt om mediernas makt och om behovet av att granska denna makt på samma sätt som andra maktcentra i samhället.
Medverkande: Maria Edström, medieforskare, ledamot av Granskningsnämnden för radio och tv samt aktivist i mediekritiska nätverket Allt är möjligt, Christina Jutterström, tidigare DN, Expressen och SVT, Janerik Larsson, senior rådgivare Prime och Fritt Näringsliv, tidigare vice vd Svenskt Näringsliv, samt Mats Olin, Timbro Medieinstitut, tidigare Second Opinion. Moderator: Torbjörn von Krogh, Sim(o).
Arr: Sim(o)

Fortsatt diskussion med Maria Edström i Salongen H02:12, 12.00–12.15

To 11.45–12.30: Vad skapar förtroende?
Efter avslöjandet av årets Förtroendebarometer reder vi ut hur förtroende skapas, behålls och raseras. Möt experter, och berörda i ett nyfiket samtal om förtroendets förutsättningar.
Medverkande: Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, Jan Helin, publisher Aftonbladet, Lennart Weibull, professor, Göteborgs universitet samt Ulrika Årehed Kågström generalsekreterare Röda Korset. Moderator: Erik Blix, journalist.
Arr Sveriges Radio
Lokal: K-sal

To 13.30–13.50: Myndigheter och media, vem styr vem?
Allt fler myndigheter använder sig av PR-konsulter och medietränar personer i ledande positioner. Betyder det att myndigheter fritt kan driva sin egen dagordning eller är det en nödvändig anpassning till mediernas ökande inflytande? Hur ser det intrikata samspelet mellan myndigheter och medier egentligen ut?
Medverkande: Magnus Fredriksson, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, JMG, Göteborgs universitet, och Josef Pallas, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, Uppsala universitet.
Arr Inst för journalistik, medier och kommunikation (JMG), Göteborgs universitet

Fortsatt diskussion i Salongen H02:12, 14.00-14.15

To 15.00–15.30: Twitterbarometern 2013
Vilka svenskar har störst inflytande på Twitter? Och varför? För andra året i följd presenteras Twitterbarometern. En panel kommenterar och diskuterar resultaten.
Medverkande: Emanuel Karlsten, journalist och medgrundare till nyhetssajten Ajour, Marie Grusell, JMG, Göteborgs universitet och Anders Bjurström, Aitellu. Moderator: Carin Hjulström, författare och journalist.
Arr MedieAkademin i samband med Aitellu

Fortsatt diskussion i Salongen H02:12, 16.45-17.00

Fr 11.00–11.45: Media Literacy
Har medieanvändarna den kompetens som krävs i dagens samhälle? Vad gör politiken och skolan för att skapa kritiskt tänkande medborgare och kreativa medieproducenter? Och vilket ansvar har medieföretagen? Om detta handlar en ny bok och några av författarna medverkar i seminariet.
Medverkande: Cecilia Boreson, verksamhetsutvecklare, Utbildningsradion, Michael Forsman, lärarutbildare, Södertörns högskola, Lotta Bergman, litteraturforskare, Malmö högskola, Ulrika Sjöberg, barn- och ungdomsforskare, Malmö Högskola, Martina Wagner, expert mediekunnighet, Statens medieråd. Moderator: Ulla Carlsson, professor och direktör, Nordicom, Göteborgs universitet.
Arr Nordicom, Göteborgs universitet
Lokal: G3

Fr 11.00–12.00: Hur tar vi fajten mot kårandan?
Är det dags för journalisterna att se sig själva i spegeln och ställa de obekväma frågorna till kollegorna? Hur reagerar medieföretagen när de granskas? Hur gör medier för att granska medier? Finns risken att misstagen döljs och felaktigheterna tystas ned? Finns det en destruktiv lojalitet bland journalister – en kåranda?
Medverkande: Martin Wicklin, programledare Medierna SR P1, Sophia Djiobaridis, tidigare redaktör för SVT Mediemagasinet, Torbjörn von Krogh, föreståndare för Institutet för mediestudier, Sim(o), Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio, Eva Hamilton, vd SVT, Åsa Tillberg, redaktionschef DN, Cecilia Krönlein, chefredaktör GP.
Arr Föreningen Grävande Journalister
Lokal: Öppen Scen

Fr 14.30–15.30: Do we Take Mobile (Media) for Granted?
We use media and mobiles to coordinate daily life, social interaction, access the news and much more. Rich Ling discusses how mobile devices are being taken for granted, just as cars. This touches base with Mark Deuze’s presentation on media life, how consuming media nowadays takes place alongside producing media. Participants: Prof Mark Deuze, author of Media Life, Prof Rich Ling, author of Taken for Grantedness. Moderator: PhD Oscar Westlund, author of Cross-Media News Work – Sensemaking of the Mobile Media (R)evolution.
Språk: English
Medverkande: Oscar Westlund, JMG, Rich Ling, Mark Deuze