Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fortbildning för yrkesverksamma lärare


Våra fortbildningskurser för lärare vänder sig främst till verksamma lärare på grund- och gymnasienivå, men även andra personalgrupper inom utbildningssektorn kan ha nytta och glädje av dem.

Kurserna är öppna för alla intresserade, men sökande bör vara medvetna om att de i första hand är utformad för att passa yrkesverksamma lärare.

Kurserna ges i JMG:s lokaler.

MK1701 Ungdomar och sociala medier (7,5 hp)

Kursen ger yrkesverksamma lärare grundläggande kunskap om hur digitala medieformer tar plats i samhället och i unga människors liv. Studenten får lära sig hur livsmönster och beteenden förändras när teknologier utvecklas och ett särskilt fokus riktas mot digitala informations- och kommunikationstekniker. I kursen får studenten praktisera en rad IKT-baserade applikationer; dels för att själv lära sig applikationerna, och dels för att få god kännedom om den värld många unga människor rör sig i.

Kursen belyser etiska, juridiska och professionella frågor som har med lärarrollen och nätverksmedier att göra, så som till exempel: Ska man vara kompis med eleverna på Facebook? Hur ska man förhålla sig till nätmobbing? Hur kan man använda sociala medier som ett redskap i undervisningen samt i kommunikationen med elever/föräldrar? Hur navigerar man säkert i den sociala medie-sfären? När är man privat och när är man offentlig som lärare/elev? Hur förändras relationen mellan lärare och elev i en sociala medier-kontext?

Syftet är att ge lärare redskap att utforma egna riktlinjer för användning av sociala medier i mötet med sina elever.

Kursen ges på kvartsfart och distans med 2-3 träffar över en termin.

Anmälan till kursen görs på antagning.se.
Kursplanen hittar du här

MK1702 Presentationstekniker för lärare (7,5 hp)

Kursen syftar till att ge yrkesverksamma lärare kunskap och färdigheter om hur man arbetar med muntliga och skriftliga presentationer. Efter avslutad kurs skall studenten känna sig säker på hur man planerar sin presentation i tal och skrift på bästa sätt, och hur man kan använda olika visuella hjälpmedel för att förmedla och förstärka sitt budskap. Kursen syftar också till att ge en grundläggande förståelse för bildens betydelse och hur bild och text samspelar.

Kursen ges på kvartsfart och kvällstid. Den är uppbyggd kring föreläsningar och praktiska moment som knyts och anpassas till lärarens egen undervisningssituation, för att i så hög grad som möjligt göra de presentationstekniska redskapen relevanta för varje enskild student.

Anmälan till kursen görs på antagning.se.
Kursplanen hittar du här

Kontaktinformation

Jenny Wiik
Fil.dr.

Telefon
031 786 4657

E-post
jenny.wiik (at) jmg.gu.se

Postadress
Box 710
405 30 Göteborg

Besöksadress
Seminariegatan 1B

Sidansvarig: Lena Johannison|Sidan uppdaterades: 2014-06-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?