Hanna Jedvik ny radiolärare på JMG

Nyhet: 2012-09-05

Bild på Hanna Jedvik (Fotograf: Christian Swalander)

Jag har känsla för hur man gör bra radio säger Hanna Jedvik, ny radiolärare på JMG, och hennes track record som radiojournalist, programledare och producent utgör en gedigen bekräftelse på att hon har alldeles rätt.

För det mesta har hon hållit till i SR P3 där hon gjort program som Morgonpasset och Hannas ekotripp (är man göteborgare så är man).

Radio ligger närmast hjärtat men Hanna Jedvik gillar också att vara skrivande journalist och har jobbat med ekonomi och politik på Göteborgs-Posten. Hon upplevde tvivlet på radions framtid under nittiotalet, när mediet på många hålls dömdes ut som döende i konkurrensen från nya medier. Den egendomligt sega striden om DAB-radion gjorde inte saken bättre.

Nu är läget drastiskt förbättrat, radion står starkare än någonsin och finner nya uttrycksformer och kanaler, som exempel nämner Hanna Jedvik poddarnas genombrott och snabbt växande popularitet. Intresset för radio är större än någonsin och att undervisa unga, ännu inte trötta, människor ser Hanna Jedvik som en ny och spännande utmaning, ett lyxigt jobb. Hon har dessutom goda erfarenheter av JMG-studenter som hon mött när de praktiserat hos henne, så att bli lärare på JMG känns helt rätt.

Bra journalister utbildas understundom utanför journalisthögskolorna. Hanna Jedvik har sin utbildning från folkhögskolorna i Kalix och Kungälv. I hennes bildningskapital ingår också studier i genusvetenskap vid universitetet. Hon inspirerades som så många andra unga kvinnor av Nina Björks bok Under det rosa täcket. Plötsligt fanns det ord inte bara för hur könsmaktordningen kunde analyseras utan också för den upplevelse av genuin vrede som medvetandegörandet om den medförde. Som universitetslärare kunde man uppleva hur samhällsanalys med genusteoretiska perspektiv blev vanliga i studenternas uppsatser långt utanför genusvetenskapen.

Hanna Jedvik använde genusperspektivet på ett annat sätt när hon skrev sin första bok, Snart är jag borta, som handlar om unga flickors utsatthet i ett samhälle där villkoren ibland kan vara ofattbart brutala.

”Jedviks prosa är rak och okonstlad – ofta ilsken men samtidigt behärskad – och träffar rakt i solarplexus; den verklighet som Lina, Maja och många andra tonårstjejer lever i kan få vem som helst att tappa andan” skrev Johan Werkmäster i sin recension i Göteborgs-Posten.

Det blev en bok till, Kurt Cobain finns inte mer, en berättelse om vänskap och kärlek som slutar med den tunga insikten att kärleken inte övervinner allt, ”Det är en hårdkokt sanning att gestalta för en tonårig läsekrets. Ändå känns slutet inte hopplöst, bara sant” slutar Malin Lindroth sin recension i GP.

Hos Hanna Jedvik möts journalistik och litteratur, analys och gestaltning. Det kommer att göras bra radio på JMG.

Christian Swalander

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2018-04-12