• Mediebarometern 2018: Medievanor under 40 år

[2019-05-26] Mycket har hänt på mediemarknaden under 40 år. 1979 var utbudet av medier förhållandevis litet jämfört med idag. Den tekniska utvecklingen och digitaliseringen har bidragit till att antalet mediekanaler ökat. Vi tar del av radio, tv och tidningar på olika plattformar och vi konsumerar sociala medier i olika former. Det visar Mediebarometern 2018 från Nordicom.

• Mediemötet 2019 i bilder och på SVT Play

[2019-05-21] Nu kan du se det välbesökta Mediemötet om Medierna & klimatet på SVT Play. Det kan vara ett bra underlag för redaktioner som vill diskutera sin journalistiska bevakning av den komplexa klimatfrågan. Här kan du också se bilder från det engagerande Mediemötet, tagna av fotograf Joakim Roos, lärare i journalistiskt berättande på JMG.

• Allmänt hållna affischer i EU-valet

[2019-05-21] Inget överraskande, snarare vagt och förutsägbart. Det konstaterar Orla Vigsø, professor vid JMG, när han kommenterar årets valaffischer i SVT Nyheter Väst ett par dagar före EU-valet. Tillsammans med JMG-kollegor och forskare i 27 andra länder samlar han in material från valkampanjen i projektet Platform Europe.

• JMG bevakar den svenska EU-valskampanjen

[2019-05-03] Forskare runtom i EU håller nu på att samla in och koda innehåll från valaffischer, tv-reklam och kampanjer på sociala medier i det gemensamma projektet Platform Europe. Ansvarig i Sverige är Bengt Johansson, professor vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG). Syftet är att bygga upp ett nytt forskningscenter om EU-valskampanjer med namnet European Monitoring Centre (EEMC). På måndag den 6 maj är alla som vill veta mer välkomna till seminariet Europe is voting på Handelshögskolan.

• Film och utställningar för att lyfta fram äldre i samhället

[2019-04-23] Idag är äldre, särskilt kvinnor, i princip osynliga i medierna, trots att var fjärde svensk är över 60 år. - Ett demokratiproblem! säger Maria Edström, medieforskare vid JMG och AgeCap, i den nya filmen i serien Forskare förklarar från samhällsvetenskapliga fakulteten. Hon förklarar vad det innebär att vara årsrik - och inte enbart gammal. Det är också temat i utställningarna Årsrik och Livet med tiden som på torsdag öppnar på Stadsbiblioteket och i Bältesspännarparken.

• Inga tecken på partiskhet i medierna under valrörelsen

[2019-04-11] Allianspartierna skildrades mest positivt - Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna mest negativt. Men medierna var inte partiska. Idag torsdag presenteras resultaten från den senaste medievalsundersökningen av JMG-professorerna Bengt Johansson och Jesper Strömbäck från Göteborgs universitet.

• JMG söker erfaren personaladministratör

[2019-04-10] Som personaladministratör på JMG får du en tjänst med stor bredd och variation. Du får helhetsansvar med stort förtroende och ansvar för att utveckla ditt arbete på en av Nordens mest välrenommerade institutioner inom sitt område.

• Tre av sju guldspadar till tidigare JMG-studenter

[2019-04-07] Årets guldspadar har delats ut av Föreningen grävande Journalistik (FGJ). Tre av guldspadarna gick till bidrag som tidigare studenter vid JMG står bakom.

• SOM-seminariet 2019

[2019-03-28] Den 9 april anordnar SOM-institutet det årligen återkommande SOM-seminariet, med de första resultaten och analyserna från den senaste SOM-undersökningen. Seminariet hålls i Torgny Segerstedtsalen, Vasaparken 1, Göteborg.

• Grattis till alla JMG:s före detta studenter!

[2019-03-08] Bland nomineringarna till årets Guldspaden finns flera tidigare studenter på JMG - grattis till alla!