JMG i medierna

• Journalisten 20200324. Mediebilden av myndigheterna ska granskas

[2020-03-26] I två parallella studier kommer forskare vid JMG i Göteborg att undersöka svenskarnas förtroende för myndigheter inblandade i corona-bekämpningen, och hur medierna rapporterar om dem.

• The Local 20200325. What's missing from Sweden's coronavirus strategy? Clear communication

[2020-03-25] Orla Vigsö, a professor who studies crisis communications at (JMG) Gothenburg University, told The Local that the different political structures in countries may be one reason for the contrasting wording in Sweden and in Denmark.

• Resume 20200323. Sociala medier och influencers lär granskas extra i virusets spår

[2020-03-24] Sociala mediers roll, som i kombination med mediernas dramatiska vinklingar bidrar till en "infodemi", har potential att öka samhällets instabilitet i kris, inte minska den. En roll som inte lär stå ogranskad vid slutet av Corona-pandemin. Det skriver Carsten Carlsson, medie- och kommunikationsexpert på Hill+Knowlton Strategies, och refererar bl.a. till Tomas Oden vid JMG.

• TT 20200322. Retorikexpert: "Vi kan vänta oss vad som helst"

[2020-03-23] Statsminister Stefan Löfven ville i sitt tv-tal mentalt förbereda svenska folket på att det väntar mycket tuffare virusåtgärder runt hörnet, bedömer retorikexperten Orla Vigsö, forskare vid JMG.

• GP 20200318. Därför länsas hyllor på mat och medicin

[2020-03-20] Rädslan för coronaviruset har gjort så att allt fler köpt både mat och medicin i större mängder, trots en tydlig uppmaning från MSB att inte bunkra upp i onödan. Förklaringen kan ligga i hur myndigheterna kommunicerat. ¿ All forskning visar att något av det värsta som kan hända rent förtroendemässigt under kristider är att man får motstridig information, säger professorn Orla Vigsø.