JMG i medierna

• SR P4 Värmland 20191003. Ny studie visar att push-notiser skapar oro

[2019-10-08] Få klickar sig vidare till artikeln när de får push-notiser. Många missar därmed viktig information vilket skapar oro, visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

• GP 20190927. Debatt om tonen i sociala medier

[2019-10-08] Under sommaren tvingades riksdagsledamoten Hanif Bali ta en paus från Twitter, efter en attack mot partikamraten Carl Bildt. Samtidigt publicerades smygtagna bilder på Anders Lindberg, chef för Aftonbladets ledarredaktion, när han tillsammans med sina barn stod i en flygplatskö. Under fredagen deltog de samt forskaren Marie Grusell i en debatt om tonen i sociala medier på GP:s scen på Bokmässan.

• Aftonbladet 20190927. Gretas supersuccé. Är större än Trump

[2019-10-01] Hon har talat i FN, huggit tillbaka mot USA:s president Donald Trump ¿ och blivit en gigant i sociala medier. Under de senaste dagarna har klimataktivisten Greta Thunbergs följarskara på Instagram och Twitter närapå fördubblats. ¿ Greta har blivit ett globalt fenomen, säger medieforskaren Marie Grusell.

• Dagen 20190924. Auktoritär politik säljs in som kristen

[2019-10-01] Orla Vigsö, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, kommenterar i Dagen begreppet ¿illiberal demokrati¿ som dykt upp i europeisk politisk debatt. ¿År 1997 användes termen i forskningen. Den har funnits med i statsvetarkretsar som benämning för en viss typ av system som till ytan är demokratiskt, men som ändå inte är det¿, förklarar han.

• GP Debatt 20190924. Svenskarna dåliga på källkritik - nu ska vi bli världsbäst

[2019-10-01] Ulla Carlsson, Unesco-professor i yttrandefrihet vid Göteborgs universitet, skriver tillsammans med sju andra debattörer om utmaningen att öka medie- och informationskunnigheten (MIK) bland medborgarna.