Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad händer med pressfriheten i Europa?

Seminarium

Seminarium på Mänskliga Rättighetersdagarna med fokus på frågorna: vad händer med pressfriheten i Europa? Vilka utmaningar möter den europeiska journalistiken? Vilka konsekvenser får dessa utmaningar för journalistikens demokratiska funktioner? Och vad kan vi lära oss av den europeiska utvecklingen?
Moderator: Jenny Wiik, docent och programkoordinator MA i undersökande journalistik (MIJ) vid JMG.

Fri och oberoende journalistik är ett viktigt demokratiskt fundament, men globalt har vi under lång tid sett en utveckling där friheten begränsas. Världens ledare har utvecklat paranoia mot journalistik och öppen diskussion och vi går mot en ny era av propaganda och populism.
Hat och hot mot journalister ökar och en allt mer långtgående statlig övervakning försämrar källskyddet. Även i Europa befinner sig pressfriheten på ett sluttande plan, enligt Reportrar utan gränsers årliga mätningar. Framför allt EU-länderna Polen och Ungern har utmärkt sig genom ökad statlig kontroll över informationsförmedlingen, men även England, Frankrike och Italien pekar neråt i pressfrihetsindexet. Sverige har fortfarande ett av världens friaste och mest stabila mediesystem, men situationen i våra grannländer visar att detta inte kan tas för givet.

Föreläsare: Föreläsare: Lars Gunnar Erlandson, Reportrar utan gränser. Moderator: Jenny Wiik, docent och programkoordinator MA i undersökande journalistik (MIJ) vid JMG. Paneldeltagare: Ginna Lindberg, SR, Jonas Nordling, SJF, och Marika Griehsel, Fojo.

Datum: 2018-11-15

Tid: 10:30 - 12:00

Kategorier: Media/Journalistik

Arrangör: Göteborgs universitet

Plats: Stockholmsmässan Mässvägen 1 125 80 Älvsjö

Evenemangslänk: Läs mer om Vad händer med pressfriheten i Europa?

Kontaktperson: Linda Genborg

Kontaktinformation

Kommunikatör
Cajsa Malmström
031 786 1195
cajsa.malmstrom@jmg.gu.se

Postadress
Box 710
405 30 Göteborg

Besöksadress
Seminariegatan 1B

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2015-05-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?