Nyheter

• Maria Edström och Tomas Kåberger om hållbar energi och jämställdhet i forskarpodden Målmedvetenskap

[2019-01-17] Tomas Kåberger, Chalmers, håller i stafettpinnen och bjuder in Maria Edström, Göteborgs universitet, till ett samtal om hållbar energi och jämställdhet. Till samtalet tog Maria med sig mål 5: Jämställdhet, en statistiksamling och en grytlapp. Hur kan allt det här hänga ihop?

• Postdoktorer, 1-2 till institutionen för journalistik, medier och kommunikation samt statsvetenskapliga institutionen

[2019-01-16] Forskningsprogrammet Knowledge Resistance: Causes, Consequences and Cures (KR) söker nu 1-2 postdoktorer som förväntas genomföra forskning inom ramen för de två delprojekt som leds av professor Henrik Ekengren Oscarsson (statsvetenskapliga institutionen) och professor Jesper Strömbäck (institutionen för journalistik, medier och kommunikation).

• Gamla teorier inom medieforskning står sig än

[2018-12-19] Maria Jervelycke Belfrage har gått igenom internationell forskning om hur medievetenskapliga teorier har utvecklats i takt med att medielandskapet blivit alltmer digitaliserat. Hon sammanfattar sina resultat i den nya rapporten Tvåstegshypotesen och teorin om opinionsledare - i en ny och föränderlig medieekologi.

• Fyra av fem västsvenskar oroade över bostadsbrist

[2018-12-19] Enligt den senaste västsvenska SOM-undersökningen är 79 procent av de som bor i Västra Götaland mycket eller ganska oroliga för bostadsbrist. Boende lyfts fram av de svarande som en särskilt viktig samhällsfråga på kommunal nivå och framförallt i Göteborg, men även på landsbygden finns problem som kan kopplas till var och hur vi bor. Resultaten analyseras och presenteras i den nya forskarantologin Hemma Väst.

• I kristider speglas den nationella identiteten i teve-fiktionen

[2018-12-19] I kristider tar teve-fiktion upp förändringar i samhället och hur responsen på dessa förändringar blir synliga i en nationell identitet. Därmed spelar fiktionen i teve en viktig sociokulturell roll. Dessa slutsatser dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

• "Allt" kommunicerar i svenska kommuner

[2018-12-12] Svenska kommuner knyter stora förhoppningar till sina kommunikationsverksamheter och samstämmigheten är stor. Det visar en analys av principerna för svenska kommuners kommunikationsverksamheter från JMG genomförd av Magnus Fredriksson, Mathias Färdigh och Anton Törnberg.

• Studenter får extra inspiration i undersökande journalistik

[2018-12-05] Under två dagar delade Brigitte Alfter, dansk-tysk journalist, med sig av sina specialkunskaper inom "crossborder journalism" till studenterna på JMG:s internationella master i undersökande journalistik (MIJ).

• Ny antologi från Nordicom visar på stora variationer i barns och ungas nyhetsanvändning

[2018-12-04] Hur konsumerar barn och unga nyheter i ett digitalt medielandskap? Det har Nordicom och Statens medieråd undersökt i en ny antologi med författare från både Norden och Baltikum. Den visar bland annat att nyhetsorganisationer som vill nå yngre målgrupper måste arbeta i flera olika kanaler för att lyckas.

• Valforskningsprogrammet och SOM-institutet är årets statushöjare

[2018-11-27] När undersökningsbranschen i dagarna delade ut MarC Awards 2018 fick Valforskningsprogrammet och SOM-institutet vid Göteborgs universitet priset Årets statushöjare.

• Forskningsprojekt om #metoo-aktivism får anslag från Vetenskapsrådet

[2018-11-08] Vetenskapsrådet har gett 5,8 miljoner i anslag till ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om den svenska #metoo-rörelsen. Malin Sveningsson på JMG ser fram emot den breda forskaransatsen mellan flera olika discipliner vid Göteborgs och Stockholms universitet samt Södertörns högskola ¿ utan den hade flera viktiga aspekter gått förlorade.