Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

Nyheter

 • Resultat från SOM-seminariet 2020

  [2020-04-02] Sverige är på väg åt fel håll, förtroendet för sjukvård, medier och forskare är förhållandevis högt och frågor om brottslighet och klimat klättrar på dagordningen. Dessutom studeras sjukförsäkringssystemet, klimatskatter och Sverigedemokraternas första 10 år i Riksdagen.

 • JMG-läraren Torbjörn Fraenckels enkla tips på proffsiga videomöten

  [2020-04-02] JMG:s lärare Torbjörn Fraenckel ger några enkla tips till dig som ska ha videokonferens eller undervisa på distans i en artikel av Teresa Küchler i Svenska Dagbladet.

 • ETC skriver om coronahumor - därför behövs skratt i kristider

  [2020-04-01] Om skratt i kristider. Professor Orla Vigsø, forskare i kriskommunikation och satir vid JMG, intervjuas av Kristin McMillen på tidningen ETC.

 • Att vara snabb och korrekt - dilemma för journalister i kristid

  [2020-03-30] När krisen slår till brottas journalisterna med att både vara snabba och samtidigt korrekta. Ofta publiceras nyheter med formuleringar som "enligt obekräftade (eller osäkra) uppgifter". Forskarna Bengt Johansson och Jacob Sohlberg vid Göteborgs universitet har undersökt om allmänheten förstår de här så kallade journalistiska osäkerhetsmarkörerna. Studien presenteras i en ny rapport, "Uppgifterna om det misstänkta knivdådet är ännu osäkra". Ett experiment om användandet av journalistiska osäkerhetsmarkörer (JMG, Göteborgs universitet, 2020).

 • After-work med forskare på nätet

  [2020-03-30] Inte allt behöver ställas in i coronatider. Som till exempel en after work som Samhällsvetenskapliga fakulteten är med och arrangerar och som du imorgon, tisdagen den 31 mars, kommer att kunna vara med på - online.

 • Mediebilden av äldre riskerar bidra till diskriminering

  [2020-03-30] Äldre förekommer i begränsad omfattning i media och de framställs ofta som en homogen och svag grupp. En ensidig bild av hur äldre människor har det, vad de gör och hur de mår sprids som en följd av detta, och det riskerar att bidra till diskriminering. Det menar Agecap-forskarna Annika Bergström och Maria Edström vid Göteborgs universitet i en ny rapport från Delegationen för senior arbetskraft.

 • JMG:s medieforskare undersöker rapporteringen om coronaviruset

  [2020-03-25] Forskarna vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) har fått i uppdrag att följa nyhetsrapporteringen om det nya coronaviruset (Covid-19). -Det ger oss unika möjligheter att jämföra med den kunskap som vi redan har från tidigare studier, konstaterar docent Marina Ghersetti i forskargruppen om kriskommunikation ­- ett av profilområdena för institutionens forskning vid Göteborgs universitet.

 • Infodemi om coronavirus - en ryktesspridning som kan få förödande konsekvenser

  [2020-03-24] Många varnar nu för en masspridning av rykten och felaktig information om det nya coronaviruset. Världshälsoorganisationen WHO kallar denna "ryktesepidemi" för infodemi. Medieforskaren Orla Vigsø vid JMG förklarar varför det därför är så viktigt att myndigheterna kommunicerar samma sak.

 • Så bevakar lokaltidningar äldreomsorg

  [2020-03-23] Äldreomsorgen utgör ungefär 20 procent av den kommunala verksamheten och är med andra ord lika stor som grundskolan. Men hur bevakas äldreomsorgen i den lokala nyhetsjournalistiken? Det har forskarna Magnus Fredriksson och Christian Mossberg vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) undersökt.

 • JMG övergår till distansstudier och distansarbete

  [2020-03-19] Så här hanterar institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) situationen med anledning av det nya coronaviruset (covid-19).

Fler nyheter

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2015-03-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?