• Inga ökande skillnader mellan stad och landsbygd

[2020-05-29] Trots diskussion om ökade motsättningar och växande politisk polarisering mellan boende i städer och boende på landsbygden, visar två nya publikationer från SOM-institutet att detta inte verkar vara fallet för Sverige.

• Postdoctoral fellow to the the Department of Journalism, Media and Communication

[2020-05-24] We are hiring one postdoctoral fellow to work in the ERC-funded project Varieties of Media Effects (2019-2024), which Adam Shehata is heading. The research project studies public opinion on a range of societal problems, and how these opinions are influenced by news media coverage and citizens¿ media usage, in a rapidly changing media environment. Closing date for your application: June 12, 2020

• Nöjda doktorander har lärt sig kommunicera

[2020-05-19] Det läggs allt större vikt vid förmågan att kommunicera forskning till omvärlden ¿ men det är inte alltid så lätt. Därför valde Lorenzo Minola, doktorand vid Göteborgs universitet, att lära sig mer på den populära kursen om forskningskommunikation som institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) anordnar.

• JMG rustar för digital inledning av hösten 2020

[2020-05-13] Rektor beslutade i måndags, den 11 maj, att det blir distansundervisning som huvudregel också i höst, fram till den 31 oktober. - Vi på JMG kommer att göra allt vi kan för att upprätthålla vår goda kvalitet på undervisningen, säger Monica Löfgren Nilsson, prefekt på institutionen för journalistik, medier och kommunikation.

• Göteborgs universitet inleder hösten 2020 digitalt

[2020-05-12] För att minska smittspridningen av det nya coronaviruset kommer Göteborgs universitet att inleda höstterminen med i stort samma restriktioner som nu. Det vill säga att som huvudregel kommer distansundervisning och tillfälligt hemarbete att fortsätta åtminstone fram till 31 oktober. Detta beslutade rektor under måndagen.

• Följ professor Bengt Johanssons blogg om forskning om kriskommunikation

[2020-05-04] På Bengt Johanssons blogg hittar du många intressanta texter om hans långvariga forskning om kriskommunikation.

• Journaliststudenter gör om JMG till mediehus på distans

[2020-04-30] Hur ser vardagen ut för svenskar som är fast i utlandet? Om hemmet som klassrum och om saknaden efter att vinka och säga hej. När orientering i skogen ställs in startar en virtuell världscup. Det och mycket annat rapporterar JMG:s journaliststudenter om i övningstidningen Göteborg nu ¿-helt gjord på distans.

• Ulla Carlsson inför pressfrihetens dag: Yttrandefrihet och medier i en orostid

[2020-04-29] Världsdagen för pressfrihet firas den 3 maj varje år sedan 1993, bland annat för att påminna regeringar om deras skyldighet att upprätthålla yttrandefriheten som återfinns i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Ulla Carlsson vid JMG, UNESCO-professor i yttrandefrihet, medieutveckling och global politik, har i ett halvt sekel arbetat med kommunikations- och mediefrågor och dess betydelse för demokrati och mänskliga rättigheter. Inför Pressfrihetens dag 2020 framhåller hon i en artikel, skriven i den pågående pandemin, vikten av yttrandefrihet och medier i den krissituation som världen nu upplever.

• Jesper Strömbäck om medieförtroende - en allt viktigare fråga

[2020-04-28] Vad händer när konkurrensen om vår uppmärksamhet blir allt hårdare och alternativa medier utmanar de traditionella? Det skriver Jesper Strömbäck med flera om i den första artikeln från ett omfattande forskningsprojekt om kunskapsresistens.

• Ökad efterfrågan på JMG:s digitala plattform för vetenskapliga konferenser

[2020-04-28] När universitetets verksamhet styrts om till distans, så ökar efterfrågan på smarta lösningar också för vetenskapliga konferenser på distans. Det märker professor Mats Ekström och Amanda Waldenström, biträdande forskare vid JMG, Göteborgs universitet, som häromåret tog fram en digital plattform för forskarkonferenser.