Nyheter

• JMG söker: Vikarierande universitetsadjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap

[2018-10-08] Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) utlyser ett vikariat som universitetsadjunkt i ämnet medie- och kommunikationsvetenskap. Tidsbegränsad anställning (allmän visstid) för perioden 2019-02-01 - 2019-07-31. Omfattning 70-100%. Ansök senast 2018-10-26.

• JMG söker: Universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap

[2018-10-08] Universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap sökes till institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG). Tjänsten är en tillsvidareanställning med tillträde 190701 eller enligt ök. Ansök senast 20181109.

• JMG-studenterna övar när krisen slår till

[2018-10-03] Rosenbad kallar till presskonferens och det ena larmet efter det andra avlöser varandra. Under ett dramatiskt dygn får JMG:s studenter prova på hur det är att jobba som journalister och kommunikatörer när krisen slår till. Övningen ingår i en säkerhetspolitisk utbildning som Folk och Försvar har hållit i flera år och är ett exempel på hur JMG kombinerar teori med praktik.

• Största SOM-undersökningen någonsin på väg ut

[2018-10-02] Just nu är den trettiotredje årliga SOM-undersökningen på väg ut till ett slumpmässigt urval av totalt 37 000 personer folkbokförda i Sverige. 2018 års undersökning är den största någonsin, och genomförs som vanligt i samverkan med ett stort antal myndigheter och forskningsprojekt.

• JMG söker: Två doktorander till stort projekt om medieeffekter och opinionsbildning

[2018-09-21] JMG söker två doktorander till stort projekt om medieeffekter och opinionsbildning. Ansök senast 19 november: https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/Lediga_anstallningar-detaljsida/?id=3055

• Ny studie om flyktingkrisen 2015 - mediernas bevakning och allmänhetens åsikter

[2018-09-03] Nyhetsmediernas rapportering under den stora flyktingströmmen 2015 var mycket omfattande. I genomsnitt hade de stora nyhetsmedierna fem inslag och artiklar om frågan varje dag, och dominerande ämnen var flyktinginvandringens storlek och dess effekter på samhället. Det konstaterar Marina Ghersetti och Tomas Odén (JMG) i en ny rapport till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

• Intensiv vecka med sommarskola om ökad jämställdhet i medierna

[2018-08-30] Det har varit en intensiv vecka på JMG med 30-talet studenter från åtta olika länder på sommarskola för att lära sig mer om ökad jämställdhet i medierna.

• Ny studie från Nordicom: Splittrad nyhetskonsumtion ökar klyftorna

[2018-08-28] Människors konsumtion av nyheter blir allt mer splittrad. En ny studie som publiceras av Nordicom vid Göteborgs universitet visar att växande klassklyftor och ett ökat informationsutbud har lett till att befolkningens nyhetsvärldar ser väsentligt olika ut, något som riskerar att öka samhällsklyftorna ytterligare.

• ERC-anslag till forskning om medieeffekter vid JMG

[2018-08-21] Adam Shehata vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) har fått cirka 1,5 miljoner euro från det europeiska forskningsrådet ERC för ett omfattande projekt om medieeffekter i ett föränderligt medielandskap.

• Sverige behöver en samlad politik för medie- och informationskunnighet, MIK

[2018-08-21] Det är hög tid att Sverige, liksom många andra länder, tar fram ett nationellt politiskt ramverk för hur medie- och informationskunnigheten (MIK) kan stärkas bland medborgarna. Det anser Ulla Carlsson, Unescoprofessor i yttrandefrihet vid Göteborgs universitet, som nu har överlämnat en kunskapsöversikt till regeringen med förslag på åtgärder.