• After-work med forskare på nätet

[2020-03-30] Inte allt behöver ställas in i coronatider. Som till exempel en after work som Samhällsvetenskapliga fakulteten är med och arrangerar och som du imorgon, tisdagen den 31 mars, kommer att kunna vara med på - online.

• Mediebilden av äldre riskerar bidra till diskriminering

[2020-03-30] Äldre förekommer i begränsad omfattning i media och de framställs ofta som en homogen och svag grupp. En ensidig bild av hur äldre människor har det, vad de gör och hur de mår sprids som en följd av detta, och det riskerar att bidra till diskriminering. Det menar Agecap-forskarna Annika Bergström och Maria Edström vid Göteborgs universitet i en ny rapport från Delegationen för senior arbetskraft.

• JMG:s medieforskare undersöker rapporteringen om coronaviruset

[2020-03-25] Forskarna vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) har fått i uppdrag att följa nyhetsrapporteringen om det nya coronaviruset (Covid-19). -Det ger oss unika möjligheter att jämföra med den kunskap som vi redan har från tidigare studier, konstaterar docent Marina Ghersetti i forskargruppen om kriskommunikation ­- ett av profilområdena för institutionens forskning vid Göteborgs universitet.

• Infodemi om coronavirus - en ryktesspridning som kan få förödande konsekvenser

[2020-03-24] Många varnar nu för en masspridning av rykten och felaktig information om det nya coronaviruset. Världshälsoorganisationen WHO kallar denna "ryktesepidemi" för infodemi. Medieforskaren Orla Vigsø vid JMG förklarar varför det därför är så viktigt att myndigheterna kommunicerar samma sak.

• Så bevakar lokaltidningar äldreomsorg

[2020-03-23] Äldreomsorgen utgör ungefär 20 procent av den kommunala verksamheten och är med andra ord lika stor som grundskolan. Men hur bevakas äldreomsorgen i den lokala nyhetsjournalistiken? Det har forskarna Magnus Fredriksson och Christian Mossberg vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) undersökt.

• JMG övergår till distansstudier och distansarbete

[2020-03-19] Så här hanterar institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) situationen med anledning av det nya coronaviruset (covid-19).

• Forskare: "Bra medierapportering om Corona"

[2020-03-12] Nyhetsmediernas rapportering om det nya Coronaviruset har så här långt varit mycket omfattande och i huvudsak bra. Det tycker Tomas Odén, docent i journalistik vid Göteborgs universitet, som studerat mediers rapportering vid tidigare kriser och epidemier.

• Välkommen till SOM-seminariet 2020

[2020-03-09] Under det årliga nationella SOM-seminariet redovisas för första gången resultaten från den senaste SOM-undersökningen. Årets seminarium äger rum i Göteborg den 1 april. Antal platser är begränsat och föranmälan krävs.

• Lotten Collin får Nils Horner-priset

[2020-02-17] Nils Horner-priset 2020 går till Lotten Collin. Motiveringen lyder: "För att hon i ständig rörelse och med starkt engagemang skildrar politiska omvälvningar, klimateffekter och vardagsliv på en dynamisk kontinent." Priset delas ut den 5 maj på JMG vid Mediemötet 2020, ett årligen återkommande seminarium om journalistik.

• Nu fungerar åter servern för JMG:s studentarbeten

[2020-02-03] Servern för JMG:s studentarbeten fungerar åter.