After-work med forskare på nätet

Nyhet: 2020-03-30

Inte allt behöver ställas in i coronatider. Som till exempel en after work som Samhällsvetenskapliga fakulteten är med och arrangerar och som du imorgon, tisdagen den 31 mars, kommer att kunna vara med på - online.

En forskare och en professor i samtal om de många utmaningar som samhället nu står inför. Frågeställningar som hur myndigheter och beslutsfattare hittills lyckats med sin kommunikation, vilket ansvar medierna har när falska nyheter och myter sprider sig, hur krisen har påverkat människors uppfattningar om politik skulle vanligtvis hållas inför hundratals intresserade åskådare, men ska nu avhandlas via streaming på Facebook.

– Responsen har varit fantastisk. Från gång till gång har publiken ökat och de senaste AW-na innan coronaspridningen hade vi en publik på 400–500 personer, säger Lars-Olof Karlsson, kommunikatör på Samhällsvetenskapliga fakultetskansliet.

Ska ge fördjupning

I ett samarbete har Samhällsvetenskapliga fakulteten och Folkuniversitetet sedan 2017 anordnat AW med forskare. Den ursprungliga idén kom från ett behov både fakulteten och Folkuniversitetet såg av att bidra till att motverka ”fake news”. Tanken var att plocka upp ett ämne som en längre tid varit uppe i den offentliga debatten, och genom ett samtal mellan forskare som kommer från olika discipliner ge en fördjupning för publiken. Det var också viktigt att försöka nå ut till en bredare målgrupp. Därför såg man till att vara där målgruppen är, istället för att målgruppen skulle komma till akademin. Valet föll på Pustervik.

– Redan när vi började nå publiktaket för Pusterviks stora sal hade vi funderingar på att streama after work, för att göra dem tillgängliga för än fler. När sedan coronaspridningen tvingade oss att ställa in de AW vi planerat för våren var det ett naturligt steg att pröva med en stream:ad variant, säger Lars-Olof Karlsson.

Tekniskt har det inte varit några större hinder. En enkel produktion där en kamera ställs upp och stream:ar ut samtalet direkt i Facebook-eventet. Största bekymret är att få ljudet så bra som möjligt. En viktig poäng för arrangörerna är att fortsätta vara på Pustervik för att behålla miljön också i sändningen.

Ställ frågor

Den som deltar i livesändningen kommer att kunna ställa frågor i Facebook-eventets kommentarsfält.
Och den som inte kan vara med kommer kunna se sändningen i efterhand på Samfaks YouTube-kanal och via fakultetens hemsidor eller redan nu hålla utkik efter kommande arrangemang.

– Utöver imorgon planerar vi för tre ytterligare digitala AW under våren. Hur vi gör därefter har vi ännu inte bestämt, men faller det här väl ut kanske vi fortsätter streama också kommande AW. Grunden är ändå att behålla de publika, fysiska, arrangemangen. Det finns ett värde i miljön, känslan av att många hör och reagerar på det som sägs på scen samtidigt, säger Lars-Olof Karlsson.

Medverkar gör Bengt Johansson, professor, institutionen för journalistik, medier och kommunikation, expert på kriskommunikation och medier och Jacob Sohlberg, forskare på Statsvetenskapliga institutionen och expert på politisk psykologi. Mer information och hur du deltar kan du läsa via länken här.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2019-08-26