Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lotten Collin får Nils Horner-priset

Nyhet: 2020-02-17

Nils Horner-priset 2020 går till Lotten Collin.

Motiveringen lyder: ”För att hon i ständig rörelse och med starkt engagemang skildrar politiska omvälvningar, klimateffekter och vardagsliv på en dynamisk kontinent.”

Bild på Lotten Collin (till höger) under intervju i Equador.Lotten Collin är sedan 2013 Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent. Dessförinnan var hon producent på veckomagasinet Konflikt i P1 och utrikesreporter på Ekot. Innan hon blev anställd på Sveriges Radio 2010 arbetade hon som frilansjournalist i flera länder i Latinamerika, bland annat i Colombia där hon idag har sitt kontor.

Kärleken till Latinamerika tog fart när hon 18 år gammal flyttade till Chile för att studera musik.

Till minne av Nils Horner

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik är ett pris instiftat av Borås Tidning till minne av Nils Horner, boråsfödd utrikesreporter som mördades under ett uppdrag i Kabul i mars 2014.

Priset ska gå till journalister som arbetar i Nils Horners anda. Med detta förstås journalister som förmår skildra de stora skeendena genom möten med människor på plats, såväl i kriser som i vardag, som inte ställer sig själv i vägen för den historia som berättas och som arbetar med integritet samt ett högt utvecklat säkerhets- och riskmedvetande.

Prissumman, som Borås Tidnings ägarstiftelse Tore G Wärenstams stiftelse står för, är på 25 000 kronor.

Priset delas ut på JMG under Mediemötet 2020

Priset kommer att delas ut den 5 maj på Mediemötet 2020, ett årligt seminarium om journalistik på JMG, Göteborgs universitet, där också Lotten Collin kommer att föreläsa. I samband med prisutdelningen föreläser pristagaren också på Bäckängsgymnasiet i Borås, Nils Horners gamla skola.

Mer information och länk till anmälan till Mediemötet 2020 publiceras inom kort här på JMG:s webb.

Nils Hornerprisets jury

I juryn ingår Stefan Eklund, chefredaktör, Borås Tidning, Stig Fredrikson, tidigare SVT, Ginna Lindberg, utrikeschef, Sveriges Radio och Ulla Sätereie, universitetsadjunkt, JMG, Göteborgs universitet.

Tidigare pristagare:

  • 2015: Katja Magnusson
  • 2016: Terese Cristiansson
  • 2017: Anna Roxvall
  • 2018: Niclas Berglund och Stefan Åsberg
  • 2019: Lotta Härdelin

 

Vid frågor kontakta Stefan Eklund, 0703–887732.

Foto: Sveriges Radio.

AV:

Kontaktinformation

Kommunikatör
Cajsa Malmström
031 786 1195
cajsa.malmstrom@jmg.gu.se

Postadress
Box 710
405 30 Göteborg

Besöksadress
Seminariegatan 1B

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2019-08-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?