Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny bok om metoder för ett digitalt medie- och kommunikationslandskap

Nyhet: 2019-02-07

BokomslagNu kommer en ny, kraftigt omarbetad upplaga av den skräddarsydda metodboken för undersökningar inom medie- och kommunikationsvetenskap som gavs ut för första gången för snart 20 år sedan.

Redaktörer för boken är Mats Ekström och Bengt Johansson, professorer vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet.

De har gett boken ett nytt namn: Metoder i medie- och kommunikationsvetenskap.

Mycket har förändrats

Medielandskapet och medievanor har förändrats mycket sedan den första upplagan, liksom forskarnas undersökningsmetoder och praxis.

Boken innehåller därför flera nya kapitel och tidigare kapitel har skrivits om med hänsyn till aktuell forskning och metodutveckling.

– Det nya avsnittet om etnografiska studier i online-miljö är ett exempel på hur vi har anpassat innehållet till den tekniska utvecklingen, säger Bengt Johansson.

Både för studenter och forskare

Syftet med boken är att ge en stabil grund och värdefulla verktyg för såväl studenter på grund- och fortsättningsnivå som avancerade forskare.

– Vi ville skapa en bred metodbok som gav överblick och samtidigt var konkret nog att användas som verktyg i uppsatsarbete. Därför var det viktigt för oss att de medverkande författarna hade jobbat med metoderna praktiskt, säger Mats Ekström.

Boken vänder sig såväl till studenter på grund- och fortsättningsnivå som till avancerade forskare. Syftet med boken är att ge dem en stabil grund och värdefulla verktyg.

Den har även fått en delvis ny struktur, med tre olika delar baserat på typ av data; studier i naturliga miljöer, olika typer av intervjumetoder samt text- och bildanalys.

Bland de elva övriga skribenterna finns också JMG-kollegorna Orla Vigsö, Amanda Waldenström och Oscar Westlund.

Mer information om boken Metoder i medie- och kommunikationsvetenskap Studentlitteraturs webbplats.

Mer information om redaktörerna

  • Mats Ekström är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid JMG, Göteborgs universitet. Läs mer om honom och hans forskning på JMG:s webbplats
  • Bengt Johansson är professor i journalistik och masskommunikation vid JMG, Göteborgsuniversitet. Läs mer om honom och hans forskning på JMG:s webbplats.

   

AV:

Kontaktinformation

Kommunikatör
Cajsa Malmström
031 786 1195
cajsa.malmstrom@jmg.gu.se

Postadress
Box 710
405 30 Göteborg

Besöksadress
Seminariegatan 1B

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2019-08-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://jmg.gu.se/aktuellt/Nyheter/Nyheter+detalj//ny-bok-om-metoder-for-ett-digitalt-medie--och-kommunikationslandskap.cid1616208
Utskriftsdatum: 2020-07-03