Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

JMG firar Tryckfrihetsförordningen

Nyhet: 2016-12-05

Chefredaktör Johan Rosén berättar för sin hustru Anna om den nya förordningen och dess fördelar.

Den 2:a december 1766 antog Sverige som första land i världen en grundlag som avskaffade censuren och öppnade upp myndigheternas arkiv för allmänheten – Tryckfrihetsförordningen. Den innebar rätten för alla att publicera tankar, fakta och idéer i tryck, samt rätten att ta del av myndigheternas och de styrande organens handlingar.

Att Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år i år bör uppmärksammas tycker vi på JMG och under 2015 och 2016 har vi deltagit i flera forum, bland annat under paraplyet Global Free Speech. På själva årsdagen firade vi ”på hemmaplan” med personal och studenter.

Kören, bestående av Alexandra, Sally, Karin och Sophia från journalistprogrammet, framförde bland annat dåtidens superhit Gubben Noak. (Domkapitlet i Lund tyckte inte alls om Gubben Noak då den var hädisk, så de försökte stoppa spridningen genom att samla in och bränna alla tryckta exemplar av texten, men det lyckades ju inte något vidare...)

Konferencier var Jenny Wiik, studierektor för masterprogrammet i grävande journalistik. Talade gjorde Spionens chefredaktör Aldijana Talic och JMG-professorn Jesper Strömbäck.

Vi fick också äran att både upplysas och roas av skådespelet där Johan Rosén, chefredaktör för den Götheborgske Spionen 1766 berättar för sin hustru Anna om den nya förordningen och dess fördelar. I rollerna såg vi Tomas Odén och Britt Börjesson (som också var initiativtagare till evenemanget). En filmad version av stycket kan du se ovan.
 

AV:

Kontaktinformation

Kommunikatör
Cajsa Malmström
031 786 6310
cajsa.malmstrom@jmg.gu.se

Postadress
Box 710
405 30 Göteborg

Besöksadress
Seminariegatan 1B

Sidansvarig: Ann-Sofie Sten|Sidan uppdaterades: 2017-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?