JMG-studenterna övar när krisen slår till

Nyhet: 2018-10-03

Rosenbad kallar till presskonferens och det ena larmet efter det andra avlöser varandra.

Under ett dramatiskt dygn får JMG:s studenter prova på hur det är att jobba som journalister och kommunikatörer när krisen slår till.

Övningen ingår i en säkerhetspolitisk utbildning som Folk och Försvar har hållit i flera år och är ett exempel på hur JMG kombinerar teori med praktik.

Bild från presskonferens på övning med Folk och Försvar

Övningen för journaliststudenterna börjar med att statsminister Stefan Löfven och överbefälhavaren håller presskonferens i Rosenbad med anledning av att det uppstått ett spänt läge i Östersjön.

Efter informationen om den allvarliga situationen får de församlade journalisterna en kort stund på sig att ställa några frågor.

Fullt upp på redaktionerna

Under en dag får studenterna prova på hur det är att som journalist rapportera om kris och krig. För studenterna blir det ett praktiskt sätt att öva sig i källgranskning, nyhetsvärdering och redaktionellt arbete, samtidigt som de får mer insikt i säkerhetspolitik, försvar och frågor som rör samhällets krisberedskap.

De har delats in i fyra olika redaktioner, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Helagotland och Upsala Nya Tidning (UNT), där det utbryter full aktivitet när de kommer åter från Rosenbad.

De måste snabbt ta reda på vad som händer, hålla sig uppdaterade och rapportera löpande samt göra en journalistisk bedömning av vinklar och innehåll samt vilka som ska intervjuas. Det handlar också om arbetsledning och fördelning – vem bevakar och gör vad?

Dagen blir dramatisk då flera allvarliga händelser inträffar på olika platser runtom i Sverige.

Sammanlagt hinner redaktionen på UNT publicera 14 olika texter, alltifrån korta nyhetsuppdateringar till bakgrundstexter om vad som hänt till en krönika om hur rädsla sätter vårt omdöme ur spel. De andra redaktionerna är lika flitiga – de har skrivit ledare, intervjuat privatpersoner både i Sverige och i Ryssland samt bevakat demonstrationer.

Bild från redaktion på övning med Folk och Försvar

Uppskattad övning

– Övningen med Folk och Försvar är alltid lika uppskattad, säger Emil Östlund som tillsammans med Sandra Foresti har hållit i utbildningen för journaliststudenterna som nu genomförts i flera år på JMG. Det är ett bra tillfälle för våra studenter att sätta sig in i hur det kan vara att arbeta på redaktioner när dramatiska händelser sker.

Statsministern och ÖB spelas av Victor Canvert, stabschef, och Kristoffer Alm Dahlin, kommunikationsansvarig, på Folk och Försvar som anordnar utbildningen kostnadsfritt på universitet, högskolor och folkhögskolor runtom i Sverige.

Övningsdagen föregås av två stycken föreläsningar där studenterna får lära sig mer om svensk försvars- och säkerhetspolitik samt hur Sveriges krisberedskap är uppbyggd.

Verklighetstroget också för kommunikatörer

Också studenterna i medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) får tillfälle att kombinera teori med praktik i en liknande övning med Folk och Försvar. Där får studenterna agera kommunikatörer och utforma ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten), skriva pressmeddelanden och ordna presskonferens i snabb takt under en eftermiddag, efter en förmiddag med föreläsningar om kriskommunikation.

– Studenterna var väldigt nöjda med en lärorik och fullspäckad dag och tyckte att det var en mycket relevant och verklighetstrogen uppgift där de fick känna på pressen kring att kommunicera som en myndighet i en krissituation, konstaterar MKV-läraren Sara Ivarsson.

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2018-04-12