Kicki Hultin ny TV-lärare på JMG

Nyhet: 2012-09-18

Kicki Hultin (Foto: Christina Swalander)

Hur ser etiken bakom estetiken ut när en reporter gör sig till centralgestalt i ett drama där hen iscensätter sig själv i huvudrollen som sig själv? Jag tar den frågan med mig till mötet med Kicki Hultin, ny som tv-lärare på JMG och som med in i jobbet har en förkrossande gedigen erfarenhet av arbete i medievärlden.

Dramatisering blir lätt ett självändamål och det gillar jag inte, säger hon, en god historia innehåller den dramatik berättelsen behöver. Det viktiga är att behärska tekniken för att berätta en historia, och det betyder inte att man behöver dramatisera den.

Kicki Hultin kom till JMG från Västnytt där hon varit reporter och nyhetsankare. Hon har varit grävare på Uppdrag granskning och medverkat i en rad andra samhällsprogram, varav en del blivit tv-historia, som Rekordmagazinet där Jan Guillou blev ett etablerat tv-fejs och Glashuset där hon var programledare tillsammans med Bo Holmström.

Bland de stereotypa inslagen i den estetik som odlats ett tag inom den undersökande journalistiken finns reportern som filmas snett nerifrån körande bil, reportern som filmas talande i telefon utanför ett hus, på en parkeringsplats eller fortfarande i bilen. För att inte tala om reportern som med klentrogen min står framför en låst dörr: Dom öppnar inte!

Dramatisering kan användas för personlig branding och urarta till meningslös redovisning av banala inslag i arbetsprocessen säger Kicki Hultin. Det finns tillfällen då redovisning av arbetsmetoder är motiverade, det gäller naturligtvis särskilt om de är kontroversiella. Det ankommer på reportern att rannsaka sig själv och ställa de frågor som bör vara självklara om hur det man visar har bäring på samhällsproblem, systemfel osv.

Kicki Hultin första mediejobb var ett sommarvikariat på Jönköpings-Posten. Så småningom blev hon anställd på Laholms Tidning, där hon fick den erfarenhet som nästan fått ett romantiskt skimmer i den journalistiska mytologin, jobbet på lokaltidningen, i tät kontakt med samhället runtomkring och där alla på tidningen måste vara beredda att utföra alla redaktionella uppgifter.

Hon jobbade i vården en tid men återvände till medierna och då blev det radio. Hon läste statskunskap och informationsteknik och sökte till Journalisthögskolan samtidigt med sin pojkvän. Så satt vi där med våra bruna kuvert från UHÄ, berättar hon, och från honom kom ett JA – men jag kom inte in. Då gav jag mig själv löftet att när han går ut ska jag ta mig hmhm ha ett fast mediejobb.

Det löftet höll hon, och sedan rullade det på. Först mer radio, sedan Västnytt och vidare till de tunga samhällsprogrammen. Där gjorde hon ettantal mycket uppmärksammade och ibland kontroversiella reportage, till exempel om tvångssteriliseringar, kartellbildningar inom kärnkraftsindustrin och neuropsykiatriska bokstavsdiagnoser.

Nu har Kicki Hultin börjat sin första termin på JMG. Studenterna är fantastiskt duktiga, säger hon, det är en ynnest att få jobba med dem.

När det gäller tv-mediets framtid är hon övertygad om att vi om tio år fortfarande har en apparat där hemma där vi ser en hel del program, men vi väljer också att se program på andra plattformar. För de som producerar programmen gäller fortfarande kraven på kvalitet innehållsmässigt och produktionstekniskt. Bild och ljud måste ha hög kvalitet, kameran och mikrofonen hänger med. Men det kommer också nya tekniska grunkor som får betydelse för hur program görs. Nu är det till exempel den lilla vidvinkliga aktivitetskameran som är inne, först utvecklad för att fästas på skidåkares hjälmar off pist, men som fått en mängd andra användningsområden där man vill ha känslan av snabb rörelse och uppdriven spänning.

Teknikframtider är svåra att förutse, också på JMG kommer nya tekniska plattformar att ta plats i utbildningen, men det narcissistiska reportaget är rökt när Kicki Hultin sätter agendan.

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2018-04-12