Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bengt Johansson om återvinning som årets valaffischgimmick

Porträtt Bengt Johansson

 

 

Ovanligt tidigt har Centerpartiet och Miljöpartiet släppt sina valaffischer.

JMG-professor Bengt Johansson undrar om båda gjort återvinning till årets valaffischgimmick.

 

bildpåaffischer

Centerpartiet och Miljöpartiet är först ut med årets valaffischer. Tidigt kan det tyckas, men valrörelser är numera i stort sett ständigt pågående och valdagen kommer tidigare än någonsin.

Som brukligt är valaffischerna sedan länge en del i en större sammanhållen kampanj där affischer, reklam och webb ska kommunicera samma budskap med en enhetlig layout. Likheterna i partiernas utformning av affischer är flera.

Framåt och nu

Centern har ”Framåt” som sammanhållande ord med lite variationer av budskap kopplat till olika sakfrågor. Miljöpartiet fokuserar på klimat och har ”NU” som signalord. Korta enstaviga ord ska profilera partiernas kampanjer valåret 2018. Sedan är det också likheter i att affischerna har bilder på partiledare/språkrör. Sedan 20 år har alla nästan alltid alla partier partiledare på valaffischer som en del av kampanjen.

Blinkningar till historien

Men faktum är att båda partiernas affischer också har blinkningar – som nog inte är medvetna – tillbaka till historien.

Centerns affischer, där inte Annie Lööf frontar, har en ”framåtpil” som nästan täcker hela affischen. Bakom den skymtar en illustration av sakfrågan texten fokuserar på. Men pilar och även budskapet ”framåt” var ganska vanligt på 1940- och 50-talets affischer. Flera partier använde liknande stilgrepp för att i folkhemsbygget poängtera att de stod för framsteg och utveckling.

Miljöpartiets uttalat dokumentära stil är inte heller ny. Under 1970-talet hade många partier affischer med foton som hade dokumentärfotografiet som stilideal.

Kan det vara så att dessa två partier som uttalat har en miljöprofil till och med omedvetet har gjort återvinning till årets valaffischgimmick?

Vill du veta mer?

Se Miljöpartiets valaffischer här.
Se Centerpartiets valaffischer här
Läs mer om Bengt Johansson och hans forskning på JMG här.
Följ Bengt Johanssons blogg här - där han och JMG-kollegorna Orla Vigsö och Nicklas Håkansson varje vecka skriver om "Veckans valaffisch".

Valaffischer från förr

gammal affisch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2018-07-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?