Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Maria Edström: Var fjärde väljare är över 65, men märks knappt i mediebevakningen

Porträtt Maria EdströmVar fjärde väljare är över 65 och kan avgöra höstens val. Ändå märks det knappt alls i mediernas bevakning. Maria Edström (JMG) forskar om ålderism och medier inom AgeCap, ett tvärvetenskapligt centrum för åldrande och hälsa vid Göteborg universitet. Torsdag 23 augusti deltar hon i ett samtal om Årsrik eller gammal. Medverkar gör Ingmar Skoog, forskningsledare AgeCap, och Barbro Westerholm, riksdagens äldsta som myntat begreppet årsrika.

 

Du forskar om ålderism och medier - vad är det?

Ålderism bygger på fördomar och stereotypa föreställningar om äldre som kan leda till diskriminering. Det liknar begrepp som rasism och sexism, du kan bli utsatt för det även om du inte delar den uppfattningen och det påverkar din vardag.

Begreppet har funnit sedan 1960-talet i USA, men är ganska nytt i Sverige. För tio år sedan kom boken Ålderism, skriven av Lars Andersson, professor i gerontologi. Sedan 2009 är det också enligt lag förbjudet att diskriminera på grund av ålder.

Medierna kan både utmana och bekräfta stereotypa föreställningar om äldre, de har ett stort ansvar för hur vi alla ser på äldre och åldrande. Vi har aldrig tidigare levt så länge och haft så god hälsa, ändå verkar många ha ångest över att bli äldre.

Var fjärde väljare är över 60 år - hur märks det i mediernas bevakning?

Det märks knappt alls. Äldre personer och i synnerhet äldre kvinnor är klart underrepresenterade i medierna.

Det är som om när en person lämnar arbetsmarknaden så slutar medierna intressera sig för dem, alternativt att de beskrivs stereotypt, som energifulla maratonlöpare eller hjälpbehövande äldre med problem. Ändå förstår ju säkert de flesta att 25 procent av befolkningen betyder att här finns det en stor variation av levnadsberättelser och erfarenheter som kan inspirera och fördjupa vår förståelse av politiska skeenden.

Människor över 85 år är dessutom sällan med i några opinionsundersökningar så den gruppen vet vi ganska lite om.

Vilken betydelse kan det ha för valresultatet?

Oklart, men självklart är det inte bra om en stor del av befolkningen är i medieskugga, både för sakpolitik och för allas vår syn på hur vi kan åldras på ett sätt som vi själva vill och uppskattar.

Bild på äldre kvinnor


Alla är välkomna till samtalet Årsrik eller gammal – vilken syn har politiker på äldre, torsdagen den 23 augusti. Det är kostnadsfritt, men du måste anmäla dig. Mer info och anmälan här.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.


Mer information

AgeCap är ett tvärvetenskapligt Fortecentrum med forskare från olika discipliner vid Göteborgs universitet.

Inom AgeCap finns Agedem som är en forskargrupp om äldre, jämlikhet, demokrati och medier.

Läs mer

Edström, Maria (2018) Visibility patterns of gendered ageism in the media buzz: a study of the representation of gender and age over three decades, Feminist Media Studies, 18:1, 77-93. 

Edström, Maria, Svensson, Eva-Maria: Agedem – En ny forskargrupp om jämlikhet, demokrati och medier, Äldre i centrum 1/2017. 
 

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2018-08-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?