Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nora Theorin i Almedalen: Viktigt att mötas kring hur vi talar om migration

Porträtt på Nora Theorin

 

 

Debatten om migration blir ofta mycket polariserande och känslostyrd - inte minst i valtider.

Nora Theorin, doktorand på JMG, tycker därför att det är extra viktigt att som forskare dela med sig av sina forskningsrön. Det gjorde hon nyligen på ett seminarium i Almedalen.

 

Vad gjorde du i Almedalen?

Jag medverkade på seminariet ”Varför har vi så svårt att prata om migration – ska man folkbilda eller opinionsbilda?”.

Seminariet modererades av företrädare för tankesmedjorna Arena Idé och Fores och ägde rum på Migrationsverkets scen i Almedalen.

Först presenterade jag rapporten Attityder till invandring – en analys av förändringar och medieeffekter i Sverige 2014-2016 som jag har skrivit tillsammans med Jesper Strömbäck, professor på JMG, för delegationen för migrationsstudier (DELMI).

Därefter följde ett panelsamtal om olika sätt att prata om migration, bland andra med Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén och Migrationsverkets presschef Per Ek.

Varför är seminariet om hur vi talar om migration viktigt i valrörelsen?

För det första är det viktigt eftersom forskning visar att sättet som medier, politiker och olika typer av experter beskriver migration på kan bidra till att forma människors attityder till migration.

Med andra ord är det inte enbart faktorer som exempelvis hur väl integrationen fungerar eller invandringens karaktär som kan spela roll för människors attityder.

Mediegestaltningar och diskurser om migration kan också vara av central betydelse.

Därför går det inte att utesluta att den politiska retoriken och mediernas gestaltningar av invandring till exempel kan bidra till att påverka höstens valresultat, inte minst med tanke på att migrationsfrågan ligger högt upp på många medborgares dagordning.

För det andra anser jag att den här typen av seminarium är särskilt viktigt i en tid när debatten kring migration till stor del tycks vara polariserad och känslostyrd.

Jag tror att det utifrån ett demokratiskt perspektiv då blir extra viktigt att personer med olika ståndpunkter, uppdrag och/ eller roller möts och samtalar med varandra.

Vad var det bästa med seminariet och det som kom fram?

Det var väldigt givande att lyssna på hur personer som företräder andra organisationer, och därmed har olika perspektiv och ingångar, ser på sin roll i migrationsdebatten.

I mitt avhandlingsarbete skriver jag en hel del om hur journalister rapporterar om invandringsrelaterade frågor, och framförallt om vilka effekter det kan få på människors attityder.

Men för att få en fördjupad förståelse för rapporteringens innehåll är det värdefullt att också prata med journalister och höra hur de ser på sitt uppdrag.

Alice Petrén fick under seminariet frågan hur hon förhåller sig till forskningsresultat som visar att medier kan påverka attityder till migration. Hon resonerade då kring språkets betydelse, att ord kan ha olika värdeladdningar och att man som journalist kan tänka på att byta ut ord med negativ klang mot mer neutrala ord, exempelvis ”flyktingkris” mot det mer neutrala ordet ”flyktingsituation”.

Vidare lyfte Alice Petrén fram vikten av att sträva efter balans och att inkludera olika sidor i debatten precis som i övrigt journalistiskt arbete. 

En sak som jag kom att tänka på under seminariet är att det skulle vara intressant att även ha med en journalist från kommersiell media i panelen. Möjligtvis skulle det leda till en diskussion om ännu fler aspekter av rapportering kring migration eftersom kommersiella medier har andra förutsättningar än public service.

Och vad var det sämsta, eller det mest problematiska, med det som kom fram under seminariet?

Lisa Pelling som är utredningschef på Arena Idé berättade att hon upplever att det är svårt att verka för faktabaserad kunskapsinhämtning och fördjupning kring migrationsfrågorna eftersom debatten ofta blir polariserande. Det kan så klart betraktas som problematiskt.

Alice Petrén talade också om att hon tillsammans med andra journalister har blivit anklagad för att ”mörka” när det kommer till rapportering om invandring.

I kontrast till detta visar forskning tvärtom att medier tenderar att gestalta invandring på ett negativt och problematiserande sätt. Det understryker betydelsen av att forskare delar med sig av forskningsrön om hur medier gestaltar migration.

Läs mer om Nora Theorin och hennes forskning här.
 

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2018-07-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?