Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Orla Vigsö: Knappast någon semester i valkampanjen

Orla VigsöDen svenska drömmen om stugsemester vid vattnet. Det var temat på en valaffisch från socialdemokraterna 1960 - en av de mest lyckade sådana enligt JMG-professorn Orla Vigsö.

När det gäller årets valkampanj är han tveksam till om semestern hamnar på någon affisch.

Om "semester" kommer att dyka upp i 2018 års valrörelse, kan man vara nästan säker på att det är i samband med klimatfrågan: hur kan vi åka på semester med gott samvete, det vill säga utan att belasta miljön på ett oansvarigt sätt?

Kanske Vänsterpartiet lyckas få in frågan om arbetslösa, utförsäkrade och andra som inte har råd att åka någonstans på semestern, men det är nog också så långt det går att dra in semestern i dagens politiska debatt.

Annat var det förr. 1948 gick Socialdemokraterna till val på kravet om tre veckors betald semester för arbetarklassen och 1960 var det på kravet om fyra veckor. Däremot verkar kravet på fem veckors semester - något som infördes 1978 - inte ha satt sig spår i valaffischerna.

Valffasicher

1948 (se affischen till vänster) handlade kravet på tre veckors semester helt entydigt om (industri)arbetarna som svettas i verkstäderna och fabrikerna, med sammanbiten min och medvetenhet om deras klasstillhörighet, medan drömmen om att kunna vara ute i solen och den friska luften lever kvar.

För det var det semester handlade om: att komma ut och få sol och frisk luft, så man kunde komma tillbaka till jobbet med nya krafter. Det var inte en fråga om "upplevelser" eller "avslappning", det var regenerering av arbetskraften.

1960 års affisch (se affischen till höger) - som jag håller för en av de mest lyckade svenska valaffischerna genom tiderna - har ett helt annat språk. Borta är vardagens slit och smuts, i stället är fokus på den svenskaste av alla semesterformer: stugsemester vid vattnet.

Redan tolv år efter den socialrealistiska skildringen av fabriksarbetaren har semesterfrågan blivit en fråga om avkoppling, om njutning och upplevelser, kanske med egen stuga och båt.

Tydligare kan bilden av Socialdemokraternas omvandling knappast bli: klara färger i stället för dystra, mörka färger; ingen våldsam kontrast mellan produktion och ledighet, och ingen underliggande föreställning om att arbetet är det viktiga och semestern en förutsättning för att man ska stå ut med vardagen. Den nya tidens socialdemokrater kunde inte känna igen sig i 48 års bild, för så såg inte deras vardag ut längre.

Läs mer

Orla Vigsö är professor vid JMG. Hans forskning har två huvudinriktningar: kriskommunikation och politisk kommunikation med särskilt fokus på bland annat valaffischer. Läs mer om Orla Vigsö och hans forskning här.

Tillsammans med JMG-kollegorna Nicklas Håkansson och Bengt Johansson  skriver Orla Vigsök varje vecka inlägg om valaffischer och politisk reklam på ”Veckans valaffisch” på bloggen bengtjohanssonblogspot.com. Där kan du bland annat läsa om blomsterspråket som är på väg bort från svensk politik och mycket annat. 

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2018-07-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?