Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Orla Vigsö: Valsång

Orla VigsöSSU överraskar med en valsång som Orla Vigsö gissar inte kommer att spelas så ofta - annat än i satiriskt syfte.

Orla Vigsö är professor vid JMG. Hans forskning har två huvudinriktningar: politisk kommunikation och kriskommunikation. Orla Vigsö har ett särskilt intresse för satir och arbetar bland annat med en studie av svenska dagstidningars användande av satirteckningar från 1890 till idag.

Amerikanska politiker använder gärna kända artisters populära låtar i sina kampanjer, eftersom man anser att det är ett bra sätt att visa sin folkliga förankring och få en "nynna med-effekt".

Lite genant... 

Bäst är det dock om man har kommit ihåg att fråga artisten i förväg, så man inte står och ska försöka förklara varför man har använt en låt utan att fråga om lov, av en artist som kanske tvärtom anser att motkandidaten är bättre.

Inom reklamen ser man samma tendens: gamla hitlåtar dammas av, spelas in av nya artister och får en renässans. För en gammal musiknörd känns det lite genant att ingen verkar känna till den ursprungliga versionen, men så är det...

Klassiska exempel

Inom svensk politik är det få som har använt populära låtar i valkampanjer. Ett undantag är Mona Sahlin som lät tatuera in en text av Markus Krunegård.

Däremot är det en del partier och politiker som har låtit spela in låtar som ska hjälpa dem i valet. Ett klassiskt exempel är Ny Demokratis låt från 1991, ett äkta svensktoppsalster värdigt Bert Karlsson: https://youtu.be/IIFcRc9ZK5I

Bert och Ian

2009 var det Eddie Oliva som sjöng om varför han skulle kryssa Anna Maria Corazza Bildt till Europaparlamentet, till tonerna av Guantanamera: https://www.youtube.com/watch?v=xGuHziKTYso&feature=youtu.be

Anna Maria

Underbart pekoral av SSU

Sen dess har det varit tunt med klatschiga valsånger, men Socialdemokratisk Ungdom överraskar alla i år med att lansera en stödlåt för Löfven, med värsta eurodisco-stuk inklusive vissling:
https://www.youtube.com/watch?v=4igu5hcdIN4

Stefan Löfven

Klimax nås när musiken får bli bakgrund för Löfven själv, och sen stegras det mot omkvädet: "Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen!".

Det är ett underbart pekoral, där man mest står kvar med frågan: varför säger SSU att vi ska ha en socialdemokratisk regering igen när vi har haft det de senaste fyra åren? Är det i själva verket en kritik av den nuvarande regeringen för att inte vara en riktig socialdemokratisk regering?

Hur som helst, låten kommer nog inte spelas så ofta - annat än i satiriskt syfte.

TEXT: Orla Vigsö

Läs mer om Orla Vigsö och hans forskning här.
 

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2018-08-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?