Mediemötet

MEDIEMÖTET är ett samarrangemang mellan Västsvenska Journalisters stiftelse, institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet, Borås Tidning och Publicistklubben Västra.

Med journalistiken och journalisterna i centrum arrangerar Mediemötet årligen ett seminarium kring ett aktuellt tema och välkomnar journalister, blivande journalister, forskare och andra intresserade av aktuell journalistik. På mötet delas även priset till Nils Horners minne ut.

Läs om Mediemötet 2018 här.

Anmäl dig till Mediemötet 2019!

Klicka här för att anmäla dig.

Bild på inbjudan Mediemötet 2019

Välkommen till Mediemötet 2019 tisdagen den 14 maj på institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet.

Årets tema är Medierna och klimatet. Vilket ansvar ska journalistiken ta?

Dessutom delas årets Nils Horner-pris ut till Lotta Härdelin.

Medverkande är bland andra:

• Isabella Lövin, miljö- och klimatminister
  • Björn Wiman, kulturchef, Dagens Nyheter
  • Anna Roosvall, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Stockholms universitet
  • Ginna Lindberg, utrikeschef, Ekot, SR
  • Malin Mendel, utrikeskorrespondent i Indien, SVT
  • Annika Digréus, reporter miljö & klimat, SR
  • Jan Lindsten, miljö- och klimatreporter, Borås Tidning

Nils Horner-priset

Mediemötet avslutas med utdelning av årets Nils Horner-pris till Lotta Härdelin, Dagens Nyheter, med motiveringen:

"För att hon med sin utrikesfotojournalistik skapar stark närvaro och fångar den utsatta vardagen i världens krishärdar".

Anmäl dig senast 6 maj

Mediemötet är kostnadsfritt, men du måste anmäla dig senast den 6 maj. Klicka här för att anmäla dig.

Program (prel)

14.00 Välkomna!
14.10 Världens största nyhet. Björn Wiman, kulturchef, Dagens Nyheter.
14.40 Klimaträttvisa och klimatansvar. Anna Roosvall, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Stockholms universitet.
15.10 Samtal mellan Malin Mendel och Ginna Lindberg.
15.40 Fika.
16.10 Om dagens klimatjournalistik. Isabella Lövin, miljö- och klimatminister.
16.40 Nya undersökningar av klimatjournalistik av JMG-studenter.
16.50 Panelsamtal med Björn Wiman, Annika Digréus och Jan Lindsten.
17.40 Utdelning av Nils Horner-priset och föreläsning med pristagaren Lotta Härdelin - Nyfiken och lagom naiv, men ingen liten lort.
Därefter mingel.

Mediemötet 2018

Mediemötet 2018 hålls tisdagen den 15 maj på temat NYA TIDER I POLITIKEN OCH I JOURNALISTIKEN. Sociala medier, fake news och avancerade partistrategier. Vem sätter egentligen dagordningen i höstens val?

Med Ginna Lindberg, Peter Easaiasson, Per Schlingmann, Hugo Ewald och Karin Eriksson. Dessutom berättar JMG-professor Bengt Johansson om historiska valaffischer.

Mediemötet är kostnadsfritt, men du måste anmäla dig senast den 13 maj.

14.00–15.30.

JMG:s prefekt Ulla Sätereie och moderator Stefan Eklund öppnar mötet.

Det kan vi lära av det amerikanska valet.
Ginna Lindberg, utrikeschef, Ekot, SR.

Demokrati eller Twitterkrati?
Peter Esaiasson, professor i statskunskap, GU.

Negativa budskap! Svenska valaffischer!
Bengt Johansson, professor, JMG.

Kaffepaus.

Strategier som sätter agendan.
Samtal mellan Aldijana Talic, ordförande i PK Västra, och Per Schlingmann, entreprenör och rådgivare, fd partisekreterare i Moderaterna.

Så upptäcker vi falska nyheter i valrörelsen.
Hugo Ewald, faktakollsredaktör DN, tidigare redaktör för Viralgranskaren.

Så skapar vi bättre politisk journalistik.
Karin Eriksson, politisk reporter, DN.

Utdelning av Nils Hornerpriset.

Därför finns vi på plats!
Stefan Åsberg och Niclas Berglund.

18.00 Mingel.

Priset till Nils Horners minne

Nils Horner-priset 2018 tilldelas Stefan Åsberg och Niclas Berglund med motiveringen:

"för att de med inlevelse och medkänsla låter oss se de konsekvenser krig och konflikter får för civilbefolkningen".

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik är ett pris instiftat av Borås Tidning till minne av Nils Horner, Boråsfödd utrikesreporter som mördades under ett uppdrag i Kabul i mars 2014. I juryn ingår Stefan Eklund, chefredaktör, Borås Tidning, Stig Fredrikson, tidigare SVT, Ginna Lindberg, utrikeschef, Sveriges Radio och Jenny Wiik, lektor vid JMG, Göteborgs universitet.

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2019-03-13