Mediemötet 2019

Mediemötet 2019 hölls tisdagen den 14 maj på institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet.

Årets tema var Medierna och klimatet. Vilket ansvar ska journalistiken ta?

Dessutom delades årets Nils Horner-pris ut till Lotta Härdelin.

plansch till Mediemötet 2019

Medverkande i Mediemötet 2019

• Isabella Lövin, miljö- och klimatminister
  • Björn Wiman, kulturchef, Dagens Nyheter
  • Anna Roosvall, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Stockholms universitet
  • Ginna Lindberg, utrikeschef, Ekot, SR
  • Malin Mendel, utrikeskorrespondent i Indien, SVT
  • Annika Digréus, reporter miljö & klimat, SR
  • Jan Lindsten, miljö- och klimatreporter, Borås Tidning

SVT Forum

SVT Forum spelade in det välbesökta Mediemötet 2019. Du kan se inspelningen på SVT Play. Det kan vara ett bra underlag för redaktioner som vill diskutera och utveckla sin journalistiska bevakning av klimatfrågan.

Se del 1 av Mediemötet 2019

Se inspelningen här

Moderator: Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning

• Världens största nyhet. Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter.
  • Klimaträttvisa och klimatansvar. Anna Roosvall, professor i medie- och kommunikationsvetenskap Stockholms universitet.
  • Samtal mellan Malin Mendel, SVT:s medarbetare i Indien, och Ginna Lindberg, utrikeschef Ekot, Sveriges Radio.

Anna Roosvall

Anna Roosvall. Foto: Joakim Roos.

Malin Mendel, Ginna Lindberg och Stefan Eklund

Malin Mendel, Ginna Lindberg och Stefan Eklund. Foto: Joakim Roos.

Se del 2 av Mediemötet 2019

Se inspelningen här

Moderatorer: Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning och Aldijana Talic, Publicistklubben Västra

• Om dagens klimatjournalistik. Isabella Lövin (MP), miljö- och klimatminister.
  • Nya undersökningar av klimatjournalistik av JMG-studenterna Linnea Burén och Linnea Rönnqvist.
  • Panelsamtal med Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter, Annika Digréus, miljö- och klimatreporter Sveriges Radio, och Jan Lindsten, miljö- och klimatreporter Borås Tidning.
  • Utdelning av Nils Horner-priset och föreläsning med pristagaren Lotta HärdelinNyfiken och lagom naiv, men ingen liten lort.

Isabella Lövin

Isabella Lövin. Foto:Joakim Roos.

JMG-studenterna Linnea Burén och Linnea Rönnqvist

JMG-studenterna Linnea Burén och Linnea Rönnqvist med moderator Aldijana Talic. Foto: Joakim Roos.

Björn Wiman, Annika Digréus, Jan Lindsten, Aldijana Talic.

Björn Wiman, Annika Digréus, Jan Lindsten, Aldijana Talic. Foto: Joakim Roos.

Nils Horner-priset

Lotta Härdelin och Stefan Eklund

Stefan Eklund och Lotta Härdelin. Foto: Joakim Roos.

Mediemötet avslutades med utdelning av årets Nils Horner-pris till Lotta Härdelin, Dagens Nyheter, med motiveringen:

"För att hon med sin utrikesfotojournalistik skapar stark närvaro och fångar den utsatta vardagen i världens krishärdar".

Tomas Andersson och publik

Tomas Odén och publiken på Mediemötet. Foto: Joakim Roos.

Mingelbild

Mingel på Mediemötet 2019. Foto: Cajsa Malmström.

Om Mediemötet

MEDIEMÖTET är ett samarrangemang mellan Västsvenska Journalisters stiftelse, institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet, Borås Tidning och Publicistklubben Västra.

Med journalistiken och journalisterna i centrum arrangerar Mediemötet årligen ett seminarium kring ett aktuellt tema och välkomnar journalister, blivande journalister, forskare och andra intresserade av aktuell journalistik. På mötet delas även priset till Nils Horners minne ut.

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2020-01-09