Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

The Media and Quality
of Government


Den traditionella bilden av olika länders mediesystem där länder med hög demokratinivå har fria medier och länder med låg demokratinivå har undertryckta och kuvade medier är både överdriven och väldigt förenklad. Fria medier tillskrivs positiva betydelser för politiska system och för processer av demokratisering, ekonomisk utveckling och att bekämpa korruption.

Ett fritt flöde av information är en förutsättning och en nödvändighet för exempelvis ekonomisk utveckling, medborgarnas möjlighet till ansvarsutkrävande, demokrati och väl fungerande samhällen och samhällsinstitutioner. Samtidigt krävs det vissa förutsättningar för att fria medier och ett fritt flöde av information skall leda till dessa positiva betydelser. Det räcker inte med att medierna är fria, de måste dessutom ha rätt förutsättningar för att kunna jämna ut informationsasymmetrier och fylla funktionen som en fjärde statsmakt inom ramen för väl fungerande och blomstrande liberala demokratier.

Utgångspunkten och det huvudsakliga forskningsproblemet är hur och under vilka omständigheter medier bidrar till att främja, alternativt motverka utvecklingen av politiska institutioner med hög kvalitet. Det är också kring denna forskningsfråga Mathias Färdigh så småningom kommer att presentera sin avhandling.

 

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2014-01-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?