Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arbete och ansvar - diskurser om handlingskraft och hopplöshet vid industriell kris

Doktorandprojekt

Diana Jakobssons avhandling har fokus som rör förändringar på arbetsmarknaden över tid och är en kritisk diskursanalys av nyhetsbevakningen av fyra olika industriella kriser i Sverige mellan 1960 och 2010, med syftet att undersöka hur journalistiken i samband med detta konstruerar och förhandlar frågor om ansvar, skuld och lösningar.

Undersökningen tar avstamp i kritisk teori och uppehåller sig kring olika aspekter av individualisering, klass och makt. En central fråga är vilka diskurser om individens ansvar i relation till samhället som är skönjbara under de olika perioderna? Vilken roll har de olika aktörerna; facket, anställda, arbetsgivare, politiker och myndigheter?

Den uppfattning som avhandlingsprojektet grundar sig på är att samhälleliga förändringar i termer av ekonomiska och politiska faktorer går hand i hand med väsentliga ideologiska, diskursiva förskjutningar, vilka kan spåras i mediernas innehåll.

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2018-11-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?