Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bolagsstyrelsers inflytande
inom dagspressen


Jonas Ohlssons avhandling tar sin utgångspunkt i maktförhållandena inom svenska dagstidningsföretag. I fokus står tidningsföretagens bolagsstyrelser. Styrelsen utses av ägarna och det är genom styrelsen som ägarna formellt utövar sin kontroll över bolaget och dess verksamhet. Av just denna anledning är bolagsstyrelsernas roll i tidningsföretagen av stor betydelse när det gäller frågor som rör ägarinflytande, ägarkoncentration, redaktionell integritet och (eventuellt) ökade vinstkrav i dagspressen. Studien kan ses som en fördjupning av forskningsprojektet Ledarskap i framgångsrika tidningsföretag, vilket avslutades våren 2009.

Fem tidningar ingår i studien: Barometern (Kalmar), Borås Tidning, Nya Wermlands-Tidningen (Karlstad), Sundsvalls Tidning och Östra Småland (Kalmar). Urvalet är gjort för att möjliggöra analyser av vilken betydelse faktorer som ägarform, ägandets spridning, marknadsposition och politisk tendens har för vilken roll styrelsen får i styrningen av svenska tidningsföretag. Också utvecklingen över tid vägs in; den analyserade tidsperioden är åren 1955–2005. Studien baseras huvudsakligen på protokoll från styrelsemöten och bolagsstämmor samt intervjuer.

Ohlsson, Jonas
Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2011-07-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?