Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Journalism in transition


Mediebranschen och föresättningarna att bedriva journalistik genomgår kraftiga förändringar. I de flesta fall går utvecklingen mot ökad kommersialism, standardisering och konkurrens. Samtidigt har journalistkåren förändrats kraftigt under de senaste decennierna; framförallt genom att fler kvinnor kommit in i yrket och att antalet journalistutbildade har ökat.

Detta är utgångspunkten för Jenny Wiiks avhandling Journalism in transition, som fokuserar på hur dessa förändringar har påverkat svenska journalisters professionella identitet. Vilken roll anser de att journalister bör spela i samhället? Hur har denna uppfattning förändrats över tid?

Undersökningen är kvantitativ och bygger på enkäten Den Svenska Journalistkåren som genomförts fem gånger mellan 1989 och 2005. Enkäten är ett samarbete mellan JMG och Svenska Journalistförbundet (SJF) och sänds ut till ett stort urval av förbundets medlemmar. Frågorna rör både journalisternas bakgrund och deras uppfattning i olika frågor, vilket gör att enkäten ger mycket goda möjligheter att kartlägga och analysera journalisterna som yrkesgrupp.

Jenny Wiik disputerade i mars 2010.

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2011-07-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?