Psykiatriområdet i medier

Det har genom åren funnits många skäl för medier att bevaka vård och stöd till människor med psykiska sjukdomar. Mentalsjukhusen har avvecklats, kommunerna har fått ett större ansvar och flera våldsdåd med koppling till psykisk sjukdom har uppmärksammats, inte minst 2003 då Sveriges utrikesminister mördades under pågående valrörelse.

För allmänheten är medierna en viktig källa till information om samhällsfrågor och inträffade händelser. När medier uppmärksammar vissa samhällsfrågor tenderar publiken att uppfatta dessa som viktiga. Hur frågorna presenteras får betydelse för hur människor uppfattar dem.

Huvudsyftet med avhandlingen är att beskriva och analysera svensk nyhetsrapportering om psykiatriområdet utifrån ett brett och långtsiktigt perspektiv och med bakgrund i förändringarna inom psykiatriområdet. Dessutom kommer aspekter som påverkar nyhetsrapporteringen att belysas, liksom journalisternas och allmänhetens attityder till psykiatriområdet. Med utgångspunkt från resultaten kommer nyhetsrapporteringens betydelse för individ och samhälle att diskuteras.

Nyhetsrapporteringen studeras utifrån innehållsanalys av SVT:s nyhetsprogram Rapport 1980–2006. Annat empiriskt material är intervjuer med journalister och enkätundersökningar gjorda vid Göteborgs universitet (SOM-institutet och JMG) för att jämföra journalisternas och allmänhetens syn på psykiatriområdet.

Ann-Sofie Magnusson disputerade i mars 2010 med avhandlingen Bilden av psykiatriområdet.

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2011-07-22