Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fågelinfluensan


I Sverige är det oftast bara genom mediernas utlandsrapportering som vi kommer i kontakt med svåra epidemier som skördar många människoliv. Det är sällan de upplevs som konkreta hot på nära håll. Inte heller vårvintern 2006 blev det riktigt allvarligt, även om den som då tog del av mediernas rapportering lätt kunde få det intrycket. Hur den såg ut undersöktes i en rapport som behandlade mediernas bild av fågelinfluensa och tbc.

Undersökningen omfattar:

• Rapporteringen av fågelinfluensan i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Expressen och Aftonbladet, Dagens eko, Rapport i SVT och Nyheterna i TV4 under perioden 1 januari 2004 till 31 juli 2006.

• Rapporteringen om tbc i Dagens Nyheter, Aftonbladet, Mitt i Bromma, Hallandsposten och Hallands Nyheter under perioden 20 augusti 2005 till 5 juli 2006.

• Telefonintervjuer med 18 journalister som bevakade och rapporterade om fågelinfluensan.

Finansiär: Krisberedskapsmyndigheten

Projektperiod: 2006–2007

Projektmedarbetare: Marina Ghersetti och Ulf Wallin 

Publikationer

Andersson Odén, Tomas, Marina Ghersetti och Ulf Wallin (2008) När hoten kommer nära. Fågelinfluensa och tuberkulos i svensk medierapportering. JMG:s bokserie nr 54, Institutionen för journalistik och masskommunikation, Göteborgs universitet

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2010-02-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?