Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kriskommunikation 2.0


Ett forskningsprojekt om digitala mediers betydelse för kommunikation i samband med samhälleliga kriser och katastrofer.

Digitala medier har idag stor och ibland avgörande betydelse för kommunikationen vid samhälleliga kriser. Exempel på detta kan hämtas från händelser som haft helt olika karaktär och som inträffat både i Sverige och i andra delar av världen:

  • Vid tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004 hade mobiltelefoner och internetsajter stor betydelse både för nyhetsrapporteringen och för människors möjlighet att återfå kontakt med vänner och anhöriga.
  • Vid svininfluensapandemin 2009 pågick livliga diskussioner om vaccinationsrisker i de sociala medierna. Samtidigt gjorde svenska myndigheter uppgifter om biverkningar från vaccinationerna allmänt tillgängliga på nätet.
  • Vid de folkliga upproren i Mellanöstern 2011 hade olika forum på internet avgörande betydelse för människors möjlighet att gemensamt formulera strategier och informera om nya aktioner.
  • Vid Oslobomben och massakern på Utøya 2011 fanns information om händelseförloppen praktiskt taget i realtid i de sociala medierna.

Listan på exempel kan göras mycket längre, och inkluderar kommunikationsformer som facebook, twitter, youtube, flashback och flera andra.

Att de sociala medierna har potential att påverka krisers förlopp är uppenbart. Frågan är hur de påverkar, och vilken betydelse de har för samhällets förmåga att hantera de uppkomna situationerna.

Syftet med forskningsprojektet Kriskommunikation 2.0 är att bidra till beskrivningen och analysen av de digitala mediernas betydelse för samhällets kommunikation vid kriser. Anslaget är brett: projektet avser att undersöka såväl myndigheternas som nyhetsmediernas och allmänhetens sätt att förhålla sig till de nya kommunikationsformerna.

Viktiga metoder är intervjuer och breda surveyundersökningar om de olika aktörernas attityder till och användning av de digitala medieformerna i vardagslag och, framför allt, i direkt anslutning till samhälleliga kriser av olika slag.

Deltagare i projektet:

Tomas Odén, projektansvarig
Marina Ghersetti
Monika Djerf-Pierre
Bengt Johansson
Oscar Westlund
Orla Vigsö

Presentationer i kortform:

Filmer i MSB:s serie "Spaning på":

Publicerat i projektet:Finansiär:
Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB
Projektperiod: 2012-2015

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2017-01-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://jmg.gu.se/forskning/alla_projekt/avslutade_projekt/kriskommunikation-2.0/
Utskriftsdatum: 2020-02-17