Vad är nyheter på internet - egentligen?

Internet är idag en viktig plattform för nyhetskonsumtion, men metoder för vetenskapliga analyser av nätnyheter saknas fortfarande. Projektet avser att identifiera och pröva metoder för systematiska analyser av nätnyheternas innehåll och form.

Metodutveckling är nödvändig för forskning kring nätnyheternas egenskaper, målgrupper och betydelse för opinionsbildningen i samhället. Vidare tillämpas metoderna på en jämförande analys av nätnyheterna och de traditionella mediernas bevakning av valet 2010.

Projektets syfte:

a. Utveckla metoder för systematiska innehållsanalyser av nyhetsmedier på internet.
b. Analysera om nyheter i nätmedier ersätter eller kompletterar nyheter i traditionella medier.
c. Analysera hur nyhetsmedier på internet bevakar den svenska valrörelsen 2010, och om bevakningen skiljer sig från rapporteringen i traditionell press, radio och tv.

Projekttid: 2010-08-01 – 2011-03-31

Publikation:

Marina Ghersetti (2011): Olika men ändå lika. Rapporteringen om riksdagsvalet 2010 i fem stora pappers- och webbtidningar. Göteborgs, universitet, Institutionen för Journalistik, medier och kommunikation, Arbetsrapport nr 65.

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2018-04-11