Being political in media publics

Doktorandprojekt

Projektet handlar om olika sätt att vara politisk i medierna. Genom att studera de sätt på vilka politiska aktörer är placerade i mediala diskurser och i de symboliska och imaginära rum som medierna skapar, är jag främst intresserad av förutsättningarna för politisk deltagande i medierna.

Genom att undersöka hur aktivister upplever deltagande i medier samt att studera hur olika mediala diskurser (till exempel nyhetsdiskurser) skapar politiska subjekt diskuterar jag på vilka sätt medier skapar ramen för politiska aktörers existens. Projektet genomförs genom fallstudier av olika politiska aktörer och deras kommunikativa praktiker. På detta sätt försöker jag utforska nya sätt att förstå politiska mediesubjektiviteter, det vill säga vad aktörerna kommer att bli i mötet med olika mediala offentligheter. Frågor som knyts till detta rör på vilka sätt, och i egenskap av vad, som aktörer har möjlighet att uttrycka sig. Framförallt handlar dessa frågor om vilka förhandlingar aktörer upplever, strategiska och sociala, i mötet med offentligheter.

Medietexter, inklusive nyhetsartiklar och material inhämtad från sociala medier kommer att studeras. I dessa fall rör det sig framförallt om diskursiva studier av på vilka sätt aktörer uttrycker sig i olik format. Intervjuer med politiska aktörer kommer att ligga till grund för att undersöka de sätt på vilka aktivister och andra erfar att politiskt kommunicera i olika mediala miljöer. Det huvudsakliga syftet är att skapa förståelse för hur dessa erfarenheter kan ligga till grund för skapandet eller upprätthållandet och förhandlingen av sociala och politiska identiteter.

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2015-07-10