Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Journalistpanelen


JMG:s Journalistpanel är en webbpanel med svenska journalister. Syftet med panelen är att belysa hur journalister ser på sig själva, samhället, sin yrkesroll och medieutvecklingen.

Den första enkätundersökningen från Journalistpanelen genomfördes 2012, och sedan dess har en eller två enkätundersökningar genomförts varje halvår.

Resultat och material

Genom Journalistpanelen får deltagande forskare och projekt inte bara kunskap om aktuella frågor, utan har också möjlighet att studera förändringar över tid i journalistiska praktiker, attityder och opinioner. Resultaten av enkäterna redovisas i nyhetsbrev till paneldeltagarna och går sedan att läsa här på sidan om genomförda undersökningar.

Datamaterialet utgör också ett viktigt underlag för den svenska journalistikforskningen. Förutom att Journalistpanelen används av JMG:s egna forskare har även andra forskare möjlighet att ställa frågor till Journalistpanelen.

Deltagare

Journalistpanelens deltagares anonymitet är garanterad. Inga enskilda journalister går att identifiera i datamaterialet eller i de sammanställningar och analyser som presentas. Paneldeltagarnas kontaktinformation är självklart konfidentiell, och inga adresser eller datamängder lämnas ut till tredje part.

Mer information

Det praktiska arbetet med Journalistpanelen bedrivs av Laboratory of Opinion Research (LORE), en organisation vid Göteborgs universitet som genomför datainsamlingar via webbenkäter. LORE är förlagt till SOM-institutet, en samverkande enhet till JMG. Vid LORE finns också en politikerpanel och en medborgarpanel.

Sidansvarig: Monica Löfgren Nilsson|Sidan uppdaterades: 2016-06-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?