Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Journalistpanelen


JMG:s Journalistpanel är en webbpanel med svenska journalister. Syftet med panelen är att belysa hur journalister ser på sig själva, samhället, sin yrkesroll och medieutvecklingen.

Den första enkätundersökningen från Journalistpanelen genomfördes 2012, och sedan dess har en eller två enkätundersökningar genomförts varje halvår.

Resultat och material

Genom Journalistpanelen får deltagande forskare och projekt inte bara kunskap om aktuella frågor, utan har också möjlighet att studera förändringar över tid i journalistiska praktiker, attityder och opinioner. Resultaten av enkäterna redovisas i nyhetsbrev till paneldeltagarna och går sedan att läsa här på sidan om genomförda undersökningar.

Datamaterialet utgör också ett viktigt underlag för den svenska journalistikforskningen. Förutom att Journalistpanelen används av JMG:s egna forskare har även andra forskare möjlighet att ställa frågor till Journalistpanelen. Kostnaden för samverkan med Journalistpanelen varierar beroende på frågornas omfång.

Deltagare

Deltagarna i Journalistpanelen bjuds några gånger per år in till att besvara en webbenkät. Längden på enkäterna varierar, men ligger i allmänhet på mellan 8 och 15 minuter.

Deltagande i Journalistpanelen är helt frivilligt och det går när som helst att avbryta sitt deltagande. Deltagarnas personuppgifter behandlas i enlighet med den europeiska dataskyddsförordningen (GDPR). Samtliga uppgifter behandlas konfidentiellt och svaren skyddas genom pseudonymisering.

Det innebär att inga enskilda journalister går att identifiera i datamaterialet eller i de sammanställningar och analyser som presenteras. De data som forskare som ska använda materialet för forskningsändamål får tillgång till är alltid pseudonymiserade.

Mer information om deltagarvillkor och integritetspolicy för Journalistpanelen hittar du här:

Deltagarvillkor och integritetspolicy för Journalistpanelen.

Vill du vara med och bidra till svensk forskning om journalister och journalistik? Då är du välkommen att göra en intresseanmälan via länken nedan.

Mer information

Det praktiska arbetet med Journalistpanelen bedrivs av Laboratory of Opinion Research (LORE), en organisation vid Göteborgs universitet som genomför datainsamlingar via webbenkäter. LORE är förlagt till SOM-institutet, en samverkande enhet till JMG. Vid LORE finns också en politikerpanel och en medborgarpanel.

Sidansvarig: Monica Löfgren Nilsson|Sidan uppdaterades: 2019-03-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://jmg.gu.se/forskning/alla_projekt/journalistpanelen/
Utskriftsdatum: 2020-02-23