Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Journalist '18

Journalist´18 är en vetenskaplig frågeundersökning som genomförs vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet (JMG). Undersökningen går ut till 3 400 slumpmässigt valda journalister i hela Sverige.

Undersökningen syftar till att belysa hur svenska journalister ser på yrkesrollen, yrkesetik, arbetssituation och arbetsvillkor.

Journalist´18 är den sjunde undersökningen som genomförts vid JMG. Den första gjordes 1989. Resultaten från den senaste undersökningen Journalist´11 presenterades bland annat i boken Svenska journalister.

Undersökningsserien har även resulterat i ett flertal doktorsavhandlingar i universitetsämnet journalistik samt i ett stort antal vetenskapliga artiklar.

Under de tjugonio år som gått sedan 1989 har det svenska mediesystemet förändrats i grunden. Etermediemonopolet har avskaffats, kommersiell radio och TV har vuxit fram, Internet och nya medier har kommit till, arbetssätt har förändrats och påverkats av nya tekniker såväl som av ändrade konkurrensvillkor och finansieringsformer. Och under senare år har de sociala mediernas roll i journalistiken fått stor betydelse.

Det främsta syftet med Journalist´18 är att följa upp tidigare undersökningar och ge en bred belysning av vilka förändringar som ägt rum bland svenska journalister som yrkesgrupp under de tre senaste decennierna. Många frågor i Journalist´18 är därför desamma som ställts i tidigare undersökningar.

Den långa undersökningsserien är unik, även i ett internationellt perspektiv. En motsvarande undersökningsserie finns endast i USA.

Ansvarig för undersökningen är docent Ulrika Andersson, forskare vid JMG och SOM-institutet, och den har gjorts i samverkan med Svenska Journalistförbundet. Biträdande undersökningsledare är Daniel Jansson, verksam vid SOM-institutet.

Publikationer (i urval) från tidigare års undersökningar:

Andersson, Ulrika, Amanda Waldenström, & Jenny Wiik (2018) Profession möter management. En studie av värdegrunden i svenska morgontidningsföretag. Göteborg: JMG, Göteborgs universitet. 

Andersson, Ulrika & Jenny Wiik (2013) Journalism meets management. Journalism Practice 7(6).

Asp, Kent, red (2012) Svenska journalister 1989–2011. Göteborg: JMG, Göteborgs universitet.

Magnusson, Ann-Sofie (2010). Bilden av psykiatriområdet. Nyhetsrapporteringen i Rapport 1980-2006. Göteborg: JMG, Göteborgs universitet.

Wiik, Jenny (2010) Journalism in transition. Göteborg: JMG, Göteborgs universitet.

Andersson, Ulrika (2009) Journalister och deras publik. Göteborg: JMG, Göteborgs universitet.

Melin, Margareta (2008). Gendered Journalism Cultures. Göteborg: JMG, Göteborgs universitet.

Asp, Kent, red, (2007) Den svenska journalistkåren. Göteborg: JMG, Göteborgs universitet.

Melin Higgins, Margareta (1996) Pedagoger och spårhundar. En studie av svenska journalisters yrkesideal. Göteborg: JMG, Göteborgs universitet.

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2018-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?