Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kunskapsresistens: orsaker, konsekvenser och motmedel

Kunskapsresistens – med vilket förenklat avses människors oförmåga eller motvilja att acceptera tillgänglig och etablerad kunskap – är en av de stora utmaningar som det demokratiska samhället står inför.

Forskningsprogrammet ”Kunskapsresistens: orsaker, konsekvenser och motmedel” (KR) är ett sexårigt tvärvetenskapligt forskningsprogram som startar 2019, under ledning av professor Åsa Wikforss vid Stockholms universitet.

Programmets syfte

Det främsta syftet med KR-programmet är att erbjuda ett enhetligt ramverk inom vilket kunskapsresistens kan undersökas på ett systematiskt sätt, både empiriskt och teoretiskt.

Programmet samlar ett femtontal forskare från fyra discipliner: filosofi, psykologi, statsvetenskap samt medie- och kommunikationsvetenskap.

Inom den del av forskningsprogrammet som handlar om medie- och kommunikationsvetenskap ingår bland annat att undersöka utbudet av desinformation i traditionella och sociala medier samt vilken roll som människors medieanvändning och deras selektiva exponering, selektiva uppmärksamhet och förtroende för medier spelar för kunskapsresistensen.

Ansvarig forskare

Professor Jesper Strömbäck.

Medverkande forskare

  • Hajo Boomgaarden, professor vid University of Wien
  • Rens Vliegenthart, professor vid University of Amsterdam
  • Yariv Tsfati, professor vid University of Haifa

Finansiär

Riksbankens Jubileumsfond
 

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2018-12-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?