Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Medier och jämställdhet i ett globalt perspektiv
- ett komparativt projekt
om kön och journalistik

Projektet undersöker kön och jämställdhet i nyhetsmedierna i olika länder i världen. Jämställdheten i medierna undersöks vad gäller

  1. innehållet (hur ofta män och kvinnor förekommer och hur de skildras i nyhetsmediernas journalistik),
  2. i medieorganisationerna (i vilken utsträckning kvinnor och män finns på olika positioner och har olika status i medieföretagen), och
  3. mäns och kvinnors tillgång till och användning av nyhetsmedier (tillgång till olika plattformar och konsumtion av nyheter i press, radio, TV samt på internet).

Projektet gör systematiska, kvantitativa undersökningar av mediejämställdhetens kvalitet (beträffande innehållet, medieorganisationerna och medieanvändningen i olika länder), orsaker (varför olika länder har olika grad av mediejämställdhet) och konsekvenser (vilken betydelse har jämställdhet i medierna för demokrati och samhälle). Jämförelserna sker på ländernivå och bygger på att föra samman en serie unika datamaterial om jämställdheten i medierna, kulturella och strukturella egenskaper i olika länder, samt karaktär och struktur på olika länders mediesystem.

Projektet är ett samarbete mellan en svensk forskargrupp och fyra internationella partners. Projektet finansieras av Vetenskapsrådet 2015-2020.

Monika Djerf Pierre, professor, projektansvarig
Maria Edström, docent
Mathias A. Färdigh, Fil Dr

-----------------------------------

160817: Svensk databas öppnar för globala studier om jämställdhet i media

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2018-11-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?