Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Profession möter management

En studie av värdegrunden
i svenska nyhetsföretag

Journalistiken sägs ofta ha ett demokratiskt uppdrag – en samhällsbärande funktion som vi inte vill vara utan, men som idag tenderar att hamna i skymundan då nyhetsföretag kämpar för ekonomisk överlevnad. Omorganisationer, sammanslagningar och liknande förändringsprocesser inom medieföretag leder ibland till konflikt då ägare och arbetsledning vill en sak och journalistkollegiet en annan. Vad som då uppstår är inte enbart en förhandling mellan olika grupper på företaget, utan också en förhandling i vidare bemärkelse; om vad journalistiken är och bör vara. Inom ramen för projektet vill vi fånga upp konsekvenserna av denna utveckling och studera hur anställda vid nyhetsorganisationer ser på sitt gemensamma arbete i termer av ideal, normer och praktik. Fokus ligger på att undersöka huruvida värdegrund och drivkrafter skiljer sig åt mellan redaktionens journalister och dess ledare, liksom att klargöra vilka faktiska konsekvenser dessa föreställningar får för arbetet på redaktionen.

Utgångspunkten tas i samspelet mellan den professionella diskursen och management-diskursen i svenska nyhetsföretag. Den professionella diskursen tar avstamp i normativa ideal om journalistikens roll i demokratiska samhällen. Management-diskursen å andra sidan ger uttryck för ekonomiska och värdemässiga globaliseringstendenser på arbetsmarknaden. Management-diskursen får implikationer på alla nivåer av nyhetsarbetet och pekar mot en ny form av publikanpassning där det i allt högre grad är publikens köpvilja som styr och allt mindre publicistiska visioner. Målet med projektet är att bidra med ökad kunskap om hur marknadsmekanismer och ett förändrat ledarskap påverkar den professionella journalistikens autonomi, samt att mer specifikt bidra till en levande diskussion om journalistikens möjligheter att uppfylla sina demokratiska uppdrag så som de är formulerade idag.

Projektet beräkas pågå från 2014 till 2016.

Projektansvariga: Fil.dr. Jenny Wiik & Fil.dr. Ulrika Andersson

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2014-11-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?