Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Politisk tolkningsjournalistik
ett nygammalt fenomen?


Kärnan i den klassiska moderna nyhetsjournalistiken är att berätta om vad som har hänt; att beskriva vad, när och hur något inträffat och vilka som varit inblandade i skeendet. Den politiska nyhetsjournalistiken utgör inget undantag från detta. Samtidigt har det hävdats att dagens politiska nyhetsjournalistik inte bara (om alls) innehåller en redogörelse för politiska händelser, utan även tolkningar av det politiska skeendet. Journalistiken analyserar händelsernas bakgrund, möjliga konsekvenser och betydelse samt bidrar med spekulationer om vad som kommer att hända och bedömer politikers agerande. Journalistikens karaktär har förändrats under 1990-talet – från beskrivning till tolkning – med spekulationer, kritik och partiskhet som utmärkande drag. Men även under partipressens dagar förekom tolkning i form av såväl spekulationer som kritiska bedömningar av politiker och partiskhet i nyhetsurval och vinklingar. Så vad skiljer egentligen nutidens politiska tolkningsjournalistik från dåtidens? 

Syftet i projektet är att kartlägga tolkningsjournalistikens karaktär, omfattning och historiska framväxt i dagspressen. Fyra frågeställningar ligger till grund för analyserna: Hur kommer spekulationer, kritik och partiskhet kommer till uttryck i pressen över tid? Vilka tolkande komponenter utöver dessa tre förekommer? Hur omfattande har tolkningsjournalistiken varit i förhållande till övrig politisk journalistik vid olika tidpunkter? Och hur kan förändringar i tolkningsjournalistiken som genre förstås och förklaras? Vart tionde år med start 1928 samlas det empiriska materialet in genom en kombination av kvalitativ och kvantitativ textanalys av nyhetsartiklar i såväl landsorts- som storstadspress.

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2010-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?