Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Journalistik och nyhets-
förmedling i förändring


Journalistiken har en central demokratisk roll i nyhetsförmedling, opinionsbildning och granskning av maktförhållanden och samhällsproblem. Idag talar många om journalistikens kris.

Det råder ingen tvekan om att journalistiken under 2000-talets första decennier genomgår radikala förändringar i relation till den medieteknologiska utvecklingen, konkurerande former för informationsförmedling, samt hårdare ekonomiska villkor. Konsekvenserna av detta är omdiskuterade. Där vissa ser en journalistik i fritt fall och vars grundläggande värden inte längre kan upprätthållas, ser andra ett välkommet ifrågasättande av en hegemonisk journalistik.

Forskningen vid JMG lägger särskild vikt vid att förstå journalistiken i ett brett historiskt och samhällsvetenskapligt perspektiv. Den ’moderna professionella journalistiken’ – en relativt autonom institution med kontroll över samhällets dominerande medier, med anspråk på exklusiva kvaliteter och metoder, samt legitimitet att företräda allmänheten – utvecklades under särskilda teknologiska, sociala, kulturella, ekonomiska och politiska omständigheter. En helt sammanhållen och autonom institution har journalistiken aldrig varit men kanske har de interna normerna, värdesystemen och praktikerna blivit alltmer varierade samtidigt som gränserna till andra verksamheter förskjutits. Nyheter produceras av olika aktörer. Myndigheters, företags och politiska organisationers kommunikationsverksamheter har professionaliserats. Internet och mobila medier vidgar allmänhetens möjligheter att söka, dela och publicera information. Den professionella journalistiken och dess roll i samhället förändras i relation till interna processer och strukturella villkor.

JMG har bedrivit omfattande forskning om journalistik sedan institutionen etablerades och forskningen engagerar idag en stor grupp forskare med kompletterande teoretiska och metodologiska ansatser.

Centrala teman i forskningen om journalistik och nyhetsförmedling i förändring:

  • Hur historiska förändringarna i samhällsinstitutioner, mediesystem, medieindustri, lagstiftning påverkar villkoren och formerna för journalistik och nyhetsförmedling
  • Den professionella journalistikens villkor, normer, värden och institutionaliserade praktiker samt hur dessa utvecklats över tid
  • Kvaliteter, etiska ideal och kunskapsanspråk i olika former av journalistik
  • Journalistikens sociala sammansättning och journalistiken som socialt fält
  • Journalistik och genus
  • Journalistik och yttrandefrihet
  • Journalistik, diskursiva praktiker, representationer och ideologi
  • Journalistik, Internet, mobila media och teknologiska innovationer
  • Journalistikens legitimitet och relationer till andra verksamheter (PR, reklam, icke professionella aktörer)

 

Journalistik och nyhetsförmedling

Forskare

Forskargruppsledare:
Monika Djerf-Pierre, professor
Monica Löfgren Nilsson, docent
Jesper Strömbäck, professor

Övriga forskare:
Ulrika Andersson, docent
Annika Bergström, professor
Britt Börjesson, univ. adj
Mathias A. Färdigh, fil.dr
Marina Ghersetti, docent
Bengt Johansson, professor
Maria Edström, docent
Mats Ekström, professor
Tomas Odén, docent
Per Oleskog Tryggvason, doktorand
Gabriella Sandstig, fil.dr
Adam Shehata, docent
Oscar Westlund, docent
Jenny Wiik, docent

Kontaktuppgifter och
personliga presentationer

Sidansvarig: Mats Ekström|Sidan uppdaterades: 2015-07-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?