Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

I händelsernas centrum


Nya medier. Dragkamp om opinion och makt. Vad skiljer information från journalistik, PR från reklam och nyheter från propaganda? Vi lever i ett samhälle i förändring, med stora utmaningar att möta. Samtidigt har medielandskapet aldrig varit mer skiftande eller makten över opinionen mer svårfångad.

Mitt i händelsernas centrum står JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet. En av Nordens mest välrenommerade institutioner inom sitt område, med bredd och djup i både forskning och utbildning. Idag rankas exempelvis vår journalistutbildning som en av landets bästa och många studenter söker sig hit just av den anledningen.

På JMG fokuserar vi på trenderna, förändringarna och yrkeskunnandet. Samtidigt håller vi båda fötterna på jorden. Du som är nyfiken, samhällsintresserad och tycker om att arbeta med text, ord och bild – välkommen till JMG!

Fyra verksamheter i samklang 

Inom JMG finner du allt som har med journalistik, medier och kommunikation att göra, samlat på ett ställe. Angreppssättet är samhällsvetenskapligt och institutionens fyra avdelningar stöttar varandra.

Här finner du:

En mångfald av erfarenheter

JMG har en fast kärna av lärare och forskare. Vårt kunnande kompletteras av en rad yrkesverksamma gästlärare med olika erfarenhet och bakgrund. Här kan du ena dagen möta en TV-journalist, nästa dag en expert på källkritik och den tredje dagen en PR-konsult. För närvarande studerar ungefär 500 studenter vid institutionen och ett femtiotal lärare, forskare och administratörer är verksamma här.

En ung institution med lång tradition

JMG skapades 1990 då Journalisthögskolan slogs samman med Avdelningen för masskommunikation vid Statsvetenskapliga institutionen. Men både journalistutbildning och forskning inom medieområdet har djupare rötter än så. Göteborgs universitet har varit ett centrum för utbildning och forskning om journalistik och medier sedan 1960-talet.

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2017-12-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?