Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Signaturen Bansai

Ester Blenda Nordström – pennskaft och reporter i det tidiga 1900-talet


Författare: Margareta Stål
Publiceringsår: 2002
ISBN: 91-88212-47-5
ISSN: 1101-4652

Bokserie nr 29

Akademisk avhandling för filosofie doktorsexamen


Ladda ner

Innehållsförteckning

Abstract


Kort beskrivning

På sommaren 1914 väckte den unga reportern på Svenska Dagbladet, Ester Blenda Nordström (1891–1948), sensation med sin reportageserie ”En månad som tjänsteflicka på en bondgård i Södermanland”. I texterna mötte dåtidens läsare en ny typ av journalistik. Både genom form och innehåll bröt de mot de journalistiska konventionerna. Formen var det moderna reportaget med dess krav på verklighetsanknytning och närvarokänsla i texten. Innehållet något så ovanligt som en gestaltning av pigornas vardag på en lantgård med mjölkkor och med tunga sysslor både utomhus och inomhus.

Allra mest kontroversiellt i samtidens ögon var de arbetsmetoder Ester Blena Nordström använde sig av. För att kunna skildra pigorna utgav hon sig själv för att vara en sådan och blev med egna ord ”en av dem” som hon skulle skildra. Något vi idag kallar roll-journalistik eller wallrafferi.

Margareta Stål presenterar och analyserar Ester Blenda Nordströms journalistik från de tidiga åren som volontär på Stockholms Dagblad och vikarie på Dagens Nyheter till åren som fast anställd på Svenska Dagbladet. Som grund för arbetet ligger de cirka 400 artiklar som Ester Blenda Nordström publicerade under åren 1911–1917. Texterna presenteras i sitt samtida sammanhang och mot en biografisk bakgrund. De villkor som gällde för dåtidens kvinnliga journalister analyseras och intresseföreningen Ligan och dess medlemmar, bestående av flertalet kvinnliga journalister i Stockholm, presenteras. Elin Wägners roll som inspiratör och mentor betonas.

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2011-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?