Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mäktiga massmedier

Studier i politisk opinionsbildning


Författare: Kent Asp
Publiceringsår: 1986
ISBN: 91-7410-334-2
Förlag: Akademilitteratur AB  


Ladda ner

Kent Asps avhandling Mäktiga massmedier publicerades 1986. Sedan dess har den betraktats som närmast ett standardverk för alla som är intresserade av politisk opinionsbildning eller mediernas makt i samhället.

Eftersom Mäktiga massmedier har varit slutsåld i många år erbjuder vi den nu i digital form. För att underlätta nedladdningen är boken uppdelad i fyra dokument:

  • Del I innehåller innehållsförteckning och förord, samt avdelningarna Politisk opinionsbildning, Teoretiska utgångspunkter och Opinionsbildningens förutsättningar, sid 1–105.

Mäktiga massmedier del I

  • Del II innehåller avdelningen Massmediernas innehåll, sid 106–185.

Mäktiga massmedier del II

  • Del III innehåller avdelningen Massmediernas effekter, sid 186–337.

Mäktiga massmedier del III

  • Del IV innehåller avdelningen Massmediernas innehåll och effekter, samt English Summary, Appendix och litteraturreferenser, sid 338–402.

Mäktiga massmedier del IV


Kort beskrivning

När politiska åsikter och ställningstaganden formas i ett samhälle, har massmedierna stora möjligheter att utöva makt – både över sin publik och över det innehåll de förmedlar.

Mäktiga massmedier skildrar hur svenska dagstidningar, radio och TV deltar i den politiska opinionsbildningen. I boken granskas vilken bild av den politiska världen som förmedlas och hur de olika medierna påverkar människors verklighetsuppfattning och deras värderingar. Kanske är vissa grupper i samhället mer påverkbara av massmedierna än andra? Och hur är det i förhållandet mellan journalister och politiker – vem styr vem? 

Kent Asp vill med Mäktiga massmedier skapa en sammanhållen teori om massmediernas roll i den politiska opinionsbildningen.

Kontaktinformation

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation

Postadress
Box 710
405 30 Göteborg

Besöksadress
Seminariegatan 1B

Telefon
031 786 0000 (vxl)

Fax
031 786 4780

E-post
jmg (at) jmg.gu.se

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2013-04-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?