Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Journalistutbildningen

Bild på journaliststudenter
Är du intresserad av samhället, nyfiken och vill ta reda på varför saker och ting är som de är? Gillar du dessutom att berätta om det för andra passar journalistutbildningen perfekt för dig.

 

Journalistutbildningen vid JMG omfattar ett treårigt kandidatprogram, ett ettårigt internationellt magisterprogram med inriktning mot undersökande journalistik och två fristående terminslånga kurser dels i medieproduktion, dels i journalistiskt berättande.

 Journalist - att granska, förklara och berätta

  • Du får lära dig att producera journalistik inom webb, radio, TV och press
  • Du blir inriktad på samhällsjournalistik, i vid mening
  • Du får nära till forskning om medier och journalistik, med Sveriges bästa medieforskare i huset
  • Du får rejäla kunskaper i källkritik och etiska frågor
  • Du får tillgång till bra, verksamhetsanpassade lokaler och teknisk utrustning med hög standard
  • Du får roligt varje dag med Sveriges trevligaste journaliststudenter och journalistiklärare!


Medierna kallas ibland den tredje statsmakten. Journalistiken är en maktfaktor som kritiskt granskar samhällets makthavare. Men yrket har vidare ramar än så. En journalist måste kunna förklara och konkretisera dagsfrågor av betydelse. Allt ifrån partipolitik till konsumentfrågor. Allt från oenigheter om miljöhot till orsakerna bakom oroshärdar i avlägsna delar av världen.

Vill du få en förstklassig journalistutbildning bör du söka dig till JMG. Vi rankas som en av Sveriges främsta utbildningar på vårt område, ett resultat vi är mycket stolta över. Du förbereds under dina år vid JMG för en framtid som kvalificerad journalist inom press, radio och TV i en modern digital miljö. Utbildningen bedrivs nära profession, bransch och forskning med ett starkt fokus på samhällsfrågor.

Din insikt om yrkesrollen är något vi särskilt värnar om. Som journalist måste du vara beredd på en vardag med många etiska överväganden. Även källkritik är något vi lägger stor vikt vid. Med allt fler påverkande aktörer är din integritet som journalist lika viktig som din näsa för nyheter.

I  journalistutbildningen arbetar vi produktionsinriktat. Det innebär att du vänjer dig vid den snabba arbetsgång som råder på en redaktion. Undervisningen är schemabunden och många delar är obligatoriska. Den nära kopplingen till yrket förstärks under den hela termin då du är ute på praktik.

Bästa journalistutbildningen!

Möt JMG:s journaliststudenter

Vad gör våra tidigare studenter idag?

Kontaktinformation

Studievägledare och studieadministratör
Daniel Mårtensson
031 786 1183
daniel.martensson@jmg.gu.se

Studierektor
Ulrika Tengby Holm
031 786 5177
ulrika.tengby (at) jmg.gu.se

Praktiksamordnare
Maria Jervelycke Belfrage
031 786 4978
maria.jervelycke@jmg.gu.se
 

STUDENTSERVICE på JMG
 

JMG medlem i GIJN

Världens största organisation för undersökande journalistik

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2019-02-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?