Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad gör journalisterna
efter utbildningen?

Journalisternas arbetsmarknad – en undersökning av journalistprogrammets tidigare studenter

8 av 10 journaliststudenter får journalistjobb

Våra studenter har jobb efter utbildningen. Det vet vi, eftersom vi frågar dem. Med hjälp av nuvarande studenter i en metodövning görs en enkätundersökning med alla dem som lämnat oss två respektive fem år tidigare. Det har vi gjort i tretton år. Under två år, 2013 och 2014, kontaktades även de som varit ute i arbetslivet i tio år.

Frågorna handlar om vad de gjort efter utbildningen, var de jobbar, vilka arbetsuppgifter de har, och hur deras anställningsförhållanden ser ut. Alla studenter som slutfört minst 80 procent av sin journalistutbildning ingår i undersökningen. Det är varje år några personer vi inte lyckas nå, men bortfallet är litet, i snitt omkring 5 procent. Efter den senaste omgången enkäter från slutet av november 2015, inkluderar undersökningen 3048 svar.

Resultat från undersökningen 2015

De allra flesta som utbildat sig till journalister hos oss blir också journalister. Åtta av tio svarade att de hade journalistiskt eller liknande arbete när vi ringde upp dem i slutet av november 2015. Andelen är något högre bland dem som varit ute i fem år än bland dem som har kortare erfarenhet. Resten arbetar i andra yrken. Arbetslösheten är mycket låg, en procent.

Före detta studenter med journalistjobb, arbetslösa och annat arbete, 2002-2015, procent. (Klicka på bilden för större bild.)

En stor majoritet, 90%, av dem som är kvar i branschen, arbetar med klassiska journalistiska arbetsuppgifter. Morgontidningen är den vanligaste arbetsplatsen, 32% i 2015 års undersökning. Omkring var tionde arbetar nu inom vardera radio, tv, tidskrifter eller kvällstidning.

Sammantaget för perioden 2002-2015 ser vi att sju av tio har arbetat med journalistik hela tiden sedan de lämnade utbildningen, och var tionde har inte alls gjort det. Resten har kortare journalistisk arbetslivserfarenhet, och har tillbringat delar av tiden efter utbildningen med annat.

Tre fjärdedelar har heltidsarbete som journalist. Andelen är lägre, 69%, efter två år än efter fem år, då 82% har heltidsarbete. Bland dem som varit ute i två år är det vanligt att man arbetar som inhoppare, har vikariat eller projekt, och bara 27% har en fast anställning. Fem år efter utbildningen är andelen fast anställda dubbelt så stor, 56%.

Tidigare har många av våra före detta studenter arbetat i egen firma/frilansbyrå. År 2008 gällde detta för så många som var tredje, en andel som sjunkit kraftigt på senare år. I den senaste undersökningen var det bara 4% frilansare bland svaren. Redigerarna har blivit färre, från 13% till 7%, medan webredaktörerna blivit fler, från 4% till 8% sedan undersökningen startade.

Reporter har hela tiden varit den vanligaste arbetsuppgiften. Efter två år i yrket är det vad 64% av våra före detta studenter gör på jobbet. Med längre arbetslivserfarenhet ökar andra uppgifter, som redaktör, arbetsledare eller informatör.

Journalistik är på många sätt en bransch i förändring, på ont och gott, men vi är glada över att våra studenter är väl rustade och kapabla att finna sin plats i den.

Presentation av samtliga resultat 2015 (pdf, öppnas i ett nytt fönster)

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2016-01-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?