Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Journalistprogrammet


Journalistutbildningen vid Göteborgs universitet passar dig som är nyfiken och vill ta reda på hur saker och ting förhåller sig – och berätta om det för andra. Det treåriga kandidatprogrammet ger dig en utbildning i toppklass. Du får en gedigen grund att stå på vad gäller att producera journalistik med både bredd och djup; inte minst inom fältet undersökande journalistik. Och du får jobba digitalt från början!

Om ansökan, antagning och behörighet

Första året

Journalistik JU1101

Kursen lägger grunden för vad som är journalistik, vad som är journalistens roll i samhället och vilka som är de vanligaste journalistiska metoderna. Kursen ger också grunderna i svensk offentlig förvaltning och rättsväsende och om de lagar och regler som omger den journalistiska verksamheten.
Kursplan

Redaktion

Under kursens gång får du lära dig att publicera i flera olika kanaler och plattformar; de tekniska färdigheter som krävs för digital publicering av text, ljud och bild.

Du får kunskap om de strukturer som utmärker dagens mediehus och får genom praktiskt redaktionellt arbete fördjupade kunskaperna i etiska och källkritiska frågeställningar. Kursen behandlar också medierna historia och betydelse för individ och samhälle.

Andra året

Journalistikvetenskap

Kursen ger dig en orientering i centrala teoribildningar inom journalistik och kommunikation. Du får också en fördjupad förståelse för och färdighet i vetenskaplig metod.

Kusen avslutas med ett självständigt arbete i form av en uppsats där föreställningar och frågeställningar som berör den egna yrkesrollen, det journalistiska utbudet och/eller strukturen på den svenska eller internationella mediemarknaden granskas.

Fördjupad journalistik

Denna kurs ger dig grundläggande kunskaper i samhälls- och företagsekonomi, målgrupps och publikanalys. Du får också metoder att inhämta, hantera och analysera stora datamängder och statistik.
Kursen ger också fördjupade kunskaper i berättande journalistik i flera format och på olika plattformar och med varierade publiceringstekniker.

Tredje året

Undersökande journalistik

Kursen fokuserar på undersökande journalistik, dess villkor och praktik, nationellt oh internationellt. Som student planerar och genomför du ett större granskningsprojekt och presenterar det i journalistisk form.

Kursen behandlar också frågor som rör den journalistiska arbetsmarknaden och förbereder för kommande praktik.

Praktik

Kursen omfattar en handledd praktik, omfattande 18 veckor, på en redaktion eller annan journalistiskt relevant arbetsplats i Sverige eller utomlands. Du får en professionell erfarenhet av journalistiskt arbete och ovärderliga kontakter för ditt framtida yrkesliv. Kursen avslutas med en samlad utvärderings- och anlysuppgift.

Kursplan

Mer information

Beskrivning av hela programmet

Utbildningsplan        (pdf, nytt fönster)

Kursbeskrivningar

En detaljerad beskrivning av varje termin finns i respektive kursplan.

Att söka

Programmet startar varje hösttermin. Sökperiod: 15 mars-15 april. Sök programmet.

Kontaktinformation

Studievägledare och studieadministratör
Daniel Mårtensson
031 786 1183
daniel.martensson@jmg.gu.se

Studierektor
Ulrika Tengby Holm
031 786 5177
ulrika.tengby (at) jmg.gu.se

Praktiksamordnare
Maria Jervelycke Belfrage
031 786 4978
maria.jervelycke@jmg.gu.se
 

STUDENTSERVICE på JMG
 

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2020-01-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?