Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Medieproduktion

Journaliststudenter

Den här populära kursen på JMG fokuserar på praktiska kunskaper i digital medieproduktion.

Om kursen i medieproduktion

Kursen går på helfart under en termin och passar för journalister, kommunikatörer, blivande kommunikatörer, lärare och alla andra som vill lära sig att producera och designa i olika format för digital publicering.

Kursen ligger under journalistutbildningen och har ett tydligt journalistiskt fokus.

Kursen består av fyra delkurser som hänger samman med varandra; Att publicera, webbpublicering, ljud och rörlig bild.

Kursplan i medieproduktion, 30 hp

Uppdaterad kursplan publiceras inom kort.

Kunskap inom digital medieproduktion är en allt mer efterfrågad kompetens inom många yrkesgrupper, som exempelvis kommunikatörer, journalister och lärare.

På kursen lär du dig att producera och designa i olika format för digital publicering. Du bygger en professionell webbplats med WordPress, med användarvänlighet och tillgänglighet i fokus. Du får spela in och redigera allt från enklare intervjupoddar till mer genomarbetade produktioner inom ljud och rörlig bild. Du kommer också att lära dig olika inspelningstekniker och berättarformer som används vid produktion av webbradio och -tv.

Kursens fyra delkurser

  • Att publicera. En introduktionskurs där vi lär oss vad som gäller när vi publicerar på internet. Lagar och regler, etik och källkritik, upphovsrätt samt en del skrivandets hantverk.
  • Webbpublicering. Wordpress har utvecklats från att vara ett bloggverktyg till att bli den nya standarden för publicering på internet. Idag är det ett fullt utvecklat publiceringssystem som används till allt från enkla företagssajter till komplexa informationssystem som intranät och e-handelsplattformar.
  • Ljud. De senaste åren har poddlyssnandet ökat kraftigt och alltfler upptäcker ljudmediets styrka för att nå ut med sitt innehåll. Delkursen utgår från det radiojournalistiska hantverket och ger dig förståelse och färdighet i att producera olika sorters poddar. I kursen ingår såväl inspelningsteknik och redigering som ljudmediets specifika förutsättningar gällande intervju- och berättarteknik, ljudreportagets byggstenar och dramaturgi samt rösten som verktyg.
  • Rörlig bild. Idag är det inte enbart medieföretag som producerar tv, utan även organisationer, myndigheter och företag använder sig av rörlig bild för att nå ut med sina budskap. Under delkursen får du en grundläggande förståelse och färdighet i produktion av rörlig bild på webben. Vi tar avstamp i vedertagna journalistiska verktyg och går igenom olika inspelningstekniker och berättarformer som används vid produktion av webb-tv. Det omfattar allt från rörlig bild producerad i mobilen till mer avancerade produktioner med professionell tv-utrustning.

Start:

Hösterminen.

 

Kontaktinformation

Studievägledare och studieadministratör
Daniel Mårtensson
031 786 1183
daniel.martensson@jmg.gu.se

Studierektor
Ulrika Tengby Holm
031 786 5177
ulrika.tengby@jmg.gu.se

Studentservice på JMG

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2019-03-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?