Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Försök att bli din egen"


SAMIR BEZZAZI läste journalistutbildningen på JMG.

Jag slutade på JMG 2008. Precis som för många andra fick jag mitt första vikariat på samma redaktion där jag varit praktikant - i mitt fall var det Göteborgs-Posten. Efter knappt ett år som reporter där började jag jobba som webbredaktör på Sydsvenskan under ett halvår, och därifrån gick jag till P4 Göteborg där jag hade en programanställning (ett vikariat fast längre) som reporter i två år.

Sedan var jag tillbaka på Göteborgs-Posten en kort tid innan jag hamnade på SVT där jag sedan tre år tillbaka har en fast anställning på SVT Nyheter Väst.

Just nu är jag dock utlånad till en annan SVT-produktion, nämligen ett nytt granskande program som heter SVT Dold.

Att jag hamnade på SVT är väldigt mycket en slump, precis som med alla journalistjobb jag haft. Jag var intresserad av ett vikariat men eftersom jag inte hade tidigare tv-erfarenhet började jag min tid på SVT som arbetsmarknadspraktikant. Detta för att jag under några månader skulle kunna lära mig att göra tv. Efter det fick jag ett vikariat och ett halvår senare blev jag fast anställd.

Min tid på JMG förberedde mig väl för jobbet som journalist. Jag hade personligen inga problem i förflyttningen från student till arbetande och kände inte att något saknades, förutom erfarenhet förstås.

Jag har två tips till alla journaliststudenter:

När man börjar är det alltid bra att få komma ut och göra journalistik så man lär sig hantverket, men försök att bli "din egen" så fort som möjligt. Alltså försök hitta egna nyheter och egna källor. Det är mycket roligare och det ökar dina chanser att få jobb. Som reporter är man väldigt utbytbar, men inte om man är en reporter som drar fram egna nyheter och avslöjanden. Då blir redaktörerna mer beroende av en.

I början kan det kännas som att alla andra är bättre än vad man själv är. Och så är det. Men det beror bara på en sak: erfarenhet. Med tiden blir du minst lika vass.

Sidansvarig: Cajsa Malmström|Sidan uppdaterades: 2016-03-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?